Hlavní obsah

Policisté obvinění v olomoucké korupční kauze jsou venku z vazby

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, pem, mhr

Olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, kteří jsou obviněni v kauze Vidkun, byli ve čtvrtek propuštěni z vazby. Kadlec na kauci 500 tisíc korun, Petrůj na kauci 100 tisíc korun. Právu to ve čtvrtek řekl náměstek olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Odpoledne pak Nejvyšší státní zastupitelství informovalo, že zamítlo stížnost obviněných na stíhání.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

Článek

„Dnes dopoledne byl vydán příkaz k jejich propuštění. Příslušný žalobce tak rozhodl po uhrazení peněžité záruky,“ uvedl Šereda. Oba policisté byli propuštěni dopoledne. Kadlec z ostravské vazební věznice, Petrůj z olomoucké vazební věznice.

Někdejší náměstek olomouckého krajského ředitele Kadlec čelí obvinění ze zneužití pravomocí a z přijetí úplatku, Petrůj, jenž vedl tamní odbor hospodářské kriminality, ze zneužití pravomocí. Třetí z obviněných podnikatel Ivan Kyselý, který je obviněný z organizování klientelistické sítě, byl z vazby propuštěn ve středu, poslední ze čtveřice olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který čelí obvinění z podplácení je po celou dobu stíhán na svobodě. Vyšetřování případu pokračuje.

Kyselý, blízký přítel někdejšího ministra vnitra za ODS Ivana Langra, byl ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování svědků. Policisté navíc i kvůli hrozbě pokračování v trestné činnosti. Proto žalobce požadoval peněžitou záruku, kterou také přijal. „Kromě té jsme ale přihlédli i k dalším okolnostem, co vyšli najevo v rámci vyšetřování,“ dodal bez dalších podrobností Šereda. U Rozbořila státní zástupce vazbu nenavrhoval.

Stížnosti zamítnuty

Všichni čtyři podali proti svému obvinění stížnost. Tu ale ve čtvrtek odpoledne státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně zamítl.

„Všechny podané stížnosti přezkoumal a shledal je nedůvodnými. Podle jeho závěru je zahájení trestního stíhání zákonné a plně odůvodněné. Policejní orgán při zahájení trestního stíhání splnil zákonné podmínky odpovídající této fázi trestního řízení,“ řekl Právu ve čtvrtek mluvčí NSZ Petr Malý.

Krajský výkonný výbor ČSSD v Olomouci, který jednal v pondělí, schválil návrh kandidátky, v jejímž čele je krajský předseda strany a poslanec Jiří Zemánek. Ten přitom připustil, že pokud by Nejvyšší státní zastupitelství vyhovělo stížnosti Rozbořila a obvinění vůči jeho osobě zrušilo, mohl by se na kandidátce ještě objevit. Tato alternativa nyní padla.

„S advokátem jsme očekávali, že to takto dopadne. Šlo o jeden z opravných prostředků, který jsme využili. Zamítnutí stížnosti nám otevírá cestu k ústavní stížnosti, kterou podáme neprodleně poté, co prostudujeme spis,“ řekl Právu Rozbořil k verdiktu NSZ.

Případ se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. Jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabavené Langrovy věci zkoumají znalci

Ostravský krajský soud si nechává vypracovat hned dva znalecké posudky, které by měly prozkoumat obsah elektronických a datových nosičů zabavených v říjnu...

Výběr článků

Načítám