Hlavní obsah

Policista s pistolí v ruce řidiče skutečně napadl, rozhodl soud

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Nejen vulgární nadávky, ale i fyzické násilí. Tak podle Krajského soudu v Plzni proběhl zákrok policisty Vladimíra Slavotínka (53) proti řidiči předloni v září v Plzni. Nic to ale nezměnilo na konečném verdiktu, že jde maximálně o kázeňský přestupek.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičemVideo: Poškozený řidič

 
Článek

Okresní soud v dubnu roz­hodl, že se bývalý zástupce velitele zásahové jednotky nedopustil žalovaného zneužití pravomoci úřední osoby, a věc postoupil krajskému policejnímu řediteli ke kázeňskému vyřízení. Odůvodnil to především tím, že se neprokázalo, že by Slavotínek na řidiče vztáhl ruku.

Po odvolání státního zástupce krajský soud rozhodnutí minulý měsíc v neveřejném jednání přezkoumal a dospěl k závěru, že kromě slovních urážek policista řidiče i napadl.

Měl jen modřinu

„Považujeme za prokázané, že obžalovaný poškozeného opakovaně udeřil, uchopil do kravaty a vyrazil mu telefon z ruky,“ stojí v usnesení krajského soudu, s jehož obsahem se Právo nyní seznámilo.

Zároveň ale poukázal na to, že u poškozeného nedošlo k závažnému následku, což je podmínkou pro to, aby jednání policisty mohlo být posouzeno jako trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. „Jediný následek na zdraví, který řidič v důsledku útoku měl, byla drobná modřina pod pravou částí dolní čelisti,“ konstatoval krajský soud s tím, že okresní soud sice dospěl k chybným skutkovým závěrům, ale jeho právní závěr je správný a zákonný.

Incident se odehrál na rušné křižovatce na Karlovarské třídě. Předcházela mu situace, kdy řidič Josef Vávra (54) pro­blikl policejní mercedes v civilním provedení za údajně riskantní předjížděcí manévr.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Policisté naopak zase vyhodnotili Vávrovu předchozí jízdu na zúžených pruzích Pattonova mostu jako nebezpečnou a k zatarasení auta se rozhodli poté, co jeho řidič nereagoval na pokyny k zastavení, na sirénu, maják ani blikající nápis „stop“ v mercedesu a jel dál. Policisté měli podle svých slov podezření, že by mohl být pod vlivem drog, a zahradili mu cestu.

Slavotínek jako spolujezdec pak s pistolí v ruce vystoupil z auta, přičemž řidiče častoval vulgárními výrazy. Pak ho podle státního zástupce měl chytit do kravaty a vyrazit mu z ruky mobilní telefon. Zákrok tehdy částečně zachytila palubní kamera zastaveného řidiče.

Slavotínek od počátku odmítal, že by se dopustil násilí vůči řidiči druhého auta. Okresní soudkyně Lucie Bočková mu uvěřila a zkritizovalo ho jen za nezdvořilé chování. „Přistoupil k vozidlu poškozeného, aniž by slovně či služebním odznakem dodatečně prokázal příslušnost k policii. Následným slovním projevem jako policista nedodržel pravidla zdvořilosti a cti, vážnosti a důstojnosti osob,“ řekla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám