Hlavní obsah

Policista při pranici v hospodě šlapal muži po hlavě, soud mu zpřísnil trest

– Plzeň

Krajský soud v Plzni zpřísnil trest policistovi Sebastianu Malému (26) za napadení hosta sokolovské pivnice Na Rampě, kterému během rvačky úmyslně šlápl na hlavu. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu vyměřil Okresní soud v Sokolově původně osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a půl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Sebastian Malý (vlevo) a Vojtěch Wagner u sokolovského soudu

Článek

„Krajský soud v odvolacím řízení rozsudek okresního soudu zrušil a znovu rozhodl tak, že obžalovanému uložil trest odnětí svobody v trvání jednoho roku, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 18 měsíců,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Durná. Jak dodala, odvolání obžalovaného soud zamítl. Rozsudek je pravomocný, muž tudíž přijde o práci u policie.

Policista šlapal muži po hlavě, že ho nepoznalo ani vlastní dítě. Dostal podmínku

Krimi

Incident se odehrál před třemi lety. Malý tehdy v hospodě slavil svoje narozeniny. „Do napadení poškozeného se zapojil nejméně jedním šlápnutím na hlavu. K fyzické inzultaci došlo v okamžiku, kdy poškozený ležel na zemi a nikoho neohrožoval,“ uvedl okresní soudce Emil Pešina.

Státní zástupce původně obžaloval ještě kamaráda Malého Vojtěcha Wagnera, který ale v mezidobí zemřel. Právě Wagner přiznal, že s Malým do muže kopali. „Kopů nebylo moc, nechtěli jsme mu tu hlavu rozkřupnout,“ vypověděl Wagner.

Okresní soud svůj závěr o vině policisty opřel i o výpověď přítelkyně poškozeného. „Viděla jsem, jak Kuba leží bezvládně na zemi a Malý s Wagnerem mu šlapou po hlavě. Nebylo to jako nějaké okopávání ředkviček, šlapali mu přímo na čelo a na tváře, jako když startujete moped nebo pracuje šicí stroj. Jak tam ležel bezvládně a nehýbal se, tak každé šlápnutí mu otočilo hlavu do strany,“ líčila žena dramatické okamžiky. „Byl tak zmlácený, že ani vlastní dítě ho druhý den v nemocnici nepoznalo,“ dodala svědkyně.

Ozbrojený muž se domáhal vstupu na čerpací stanici v Plzni

Krimi

Podle ní všichni před rvačkou popíjeli alkohol. „Celé to vzniklo kvůli výběru muziky, kterou jsme si pouštěli z telefonu. Wagner se kvůli tomu začal hádat s Kubou a jeden druhému hanil jeho hudební styl. To už jsem cítila napětí a chtěla jít domů,“ popisovala žena, co předcházelo samotné bitce. Pak začaly létat židle a stoly. „Vzápětí se do sebe pustilo pět chlapů. Byla to mela,“ dodala žena.

Malý nejprve odmítl vypovídat, teprve až v průběhu soudního řízení tvrdil, že se poškozeného ani nedotkl. Naopak se prý snažil konfliktu zabránit.

„Dostal jsem úder pěstí pod levé oko. Nevěděl jsem, co se děje, byla tam skrumáž lidí. Když jsem se vzpamatoval, tak jsem si všiml osoby, která leží na zemi. Byl tam řev a chaos. Barmana jsem požádal, ať zavolá záchranku. Protože to vypadalo, že se schyluje k dalšímu napadení, tak jsem Wagnera vzal a odvedl pryč,“ líčil Malý svoji verzi.

Sám poškozený si z incidentu vybavuje pouze střípky. „Pamatuji si jen ránu pěstí a pak jsem se probral ve špitále,“ uvedl Jakub M., který podle lékařů utrpěl otřes mozku, zlomeniny obou očnic a k tomu řadu podlitin v obličeji. Dva dny si poležel v nemocnici a poté se dával dohromady dalších šest týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám