Hlavní obsah

Policista obviněný z prodeje drog ovlivňoval svědky, skončil ve vazbě

– Kroměřížsko

Na návrh Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) skončil ve vazbě devětadvacetiletý bývalý policista z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. V pondělí o tom informoval mluvčí GIBS Ivo Mitáček, podle kterého začal muž po svém obvinění ovlivňovat svědky ve svůj prospěch. Muž čelí stíhání za prodej pervitinu, zneužití pravomoci a přijetí úplatku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poznatek o údajném prodeji drog policistou získala loni Národní protidrogová centrála. Následně případ začala vyšetřovat GIBS. Podle Mitáčka bylo za pár týdnů potvrzeno, že prodejcem drog je skutečně příslušník policie, a to z obvodního oddělení v Bystřici pod Hostýnem. „Okamžitě byly zahájeny úkony trestního řízení a prověřování GIBS dospělo zanedlouho až k trestnímu stíhání policisty,” uvedl mluvčí.

Muž byl loni v říjnu obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „V průběhu minimálně jednoho roku, a to i při službě, prodal opakovaně pervitin konzumentům nejen na Kroměřížsku, ale také na Zlínsku, Přerovsku a Vsetínsku, za což převzal finanční hotovost v řádech statisíců korun,” uvedl Mitáček.

Díky výslechům svědků, znaleckým zkoumáním a posudkům a zajišťování stop bylo v listopadu stíhání policisty rozšířeno o přečin zneužití pravomoci úřední osoby a zločin přijetí úplatku. „Vyšetřovateli GIBS se totiž podařilo zadokumentovat jeho další trestnou činnost, která tentokrát spočívala v tom, že ve své policejní práci zjistil vloupání do objektu, které měly spáchat dvě konkrétní osoby s kriminální minulostí. Policista tyto osoby znal a za neřešení jejich případu si řekl o úplatek v úhrnné výši několik desítek tisíc korun. Část úplatku mu byla později skutečně vyplacena,” uvedl Mitáček. Následně byl policista propuštěn ze služebního poměru.

Minulý týden byl stíhaný muž zadržen, protože se podle GIBS pokusil za úplatu ovlivnit klíčová a již zadokumentovaná svědectví. Následně skončil ve vazbě.

GIBS případ dál vyšetřuje. V případě uznání viny hrozí muži až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám