Hlavní obsah

Policie vyšetřuje vrchní státní zastupitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie od středy vyšetřuje pražské vrchní státní zastupitelství kvůli úniku jména utajovaného svědka v kauze zakázky na obrněné transportéry Pandur. Píše to týdeník Respekt. Detektivové jsou přesvědčeni, že informace mohla uniknout pouze z úřadu, kterému šéfuje Vlastimil Rampula.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

Podle Respektu měli k výpovědi svědka přístup pouze tři státní zástupci.

Policisté podle týdeníku dokonce uvažovali, že by zapečetili a prohledali kanceláře některých vrchních státních zástupců, ale nevěřili, že by jim nějaký státní zástupce razii povolil.

Podle výpovědi bývalého zaměstnance Steyeru Stephana Szücse, který žil v Rakousku s jinou identitou jako utajený svědek, požadoval Marek Dalík, poradce expremiéra Mirka Topolánka, půlmiliardový úplatek. Peníze měly být za to, že vláda bude v projektu nákupu Pandurů pokračovat. [celá zpráva]

Vyšetřování v kauze Pandur se v ČR rozjelo teprve loni, protože se nikam neposouvalo, dohodly se české úřady s rakouskými, že protikorupční policie bude moci také vyslechnout rakouské svědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám