Hlavní obsah

Policie stíhá devět lidí pro korupci na radnici Brno-Starý Lískovec

– Brno • Aktualizováno

Protikorupční policie stíhá v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na radnici Brno-Starý Lískovec devět lidí. Dva z nich jsou ve vazbě, řekl v úterý mluvčí tohoto policejního útvaru Jaroslav Ibehej. Důvody stíhání ale vzhledem k rozpracovanosti případu neuvedl. Zřejmě jde o veřejné zakázky radnice týkající se stavebnictví.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Mohu pouze potvrdit, že brněnská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality vede stíhání proti devíti osobám, a to kvůli trestnému činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě," řekl mluvčí. Neupřesnil, kolik stíhaných pracovalo na radnici a kolik z nich je podnikatelů, kteří získali zakázky.

Starosta Starého Lískovce Vladan Krásný (ODS) v reakci na to řekl, že nikdo z pracovníků radnice není v tuto chvíli ve vazbě, a nikdo z členů rady úřadu městské části není stíhán.

"Dále věc nemohu vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování nijak komentovat," zdůraznil Krásný.

Na zakázky upozorňuje bývalý starosta

Na nesrovnalosti při zadávání zakázek delší čas upozorňuje někdejší starosta Starého Lískovce a současný opoziční zastupitel za Nezávislé demokraty Petr Hudlík.

Podle Krásného je zvláštní, že má Hudlík k průběhu policejního vyšetřování informace. Krásný naopak kritizuje poměry, které byly na radnici za starostování Hudlíka.

"Těch pochybností a zakázek, nad nimiž visí otazníky, je více," řekl Hudlík. Zdůraznil, že u některých se opozice domnívá, že byly předražené, jiné zakázky nezískaly podle něj překvapivě firmy nabízející nejvýhodnější ceny.

Hudlík uvedl, že korupce mohla vzniknout například v projektech souvisejících s opravou nájemních domů radnice, při stavbě hřiště nebo projektu vybudování nové radniční budovy.

"Setkal jsem se s tím, že výkop, jehož vyhloubení by za mého starostování stálo asi 5000 korun, byl soutěžen za 98 000 korun," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám