Hlavní obsah

Policie šetří na Břeclavsku dvojnásobnou vraždu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Vraždou se odvděčil za zaplacené pivo páru z Břeclavi třicetiletý muž z okresu Kladno. Devětatřicetiletého Ivo Havlíka a jeho o sedm let starší partnerku Helenu Průdkovou zabil v neděli v ženině domku v rodných Rakvicích na Břeclavsku.

Článek

Hrůzný čin se stal v neděli ráno. Parta přátel se v sobotu večer zastavila v rakvické hospodě U Raka. Když se závěrečnou odcházeli, nikomu se ještě domů nechtělo a tak se přesunuli do dalšího podniku. Tam se natrefili na muže, který se později pro dva z nich stal osudným. "Seděl tady, u stolu hned u výčepního pultu. Když se začalo zpívat, přidal se k nim, že prý se mu moravské písničky hrozně líbí," vzpomínají na neznámého štamgasti.

Po probuzení hrálo rádio nahlas

Nebyl jim ale tak úplně neznámý. V Rakvicích prý byl již vloni rybařit a také několik dnů před vraždou jej v obci viděli. Zůstaly po něm dokonce menší dluhy v hospodách. Také osudný večer neměl na útratu a poté, co platil zapalovačem, měla za něj pivo zaplatit i žena. "Když ve čtvrt na tři odešli, pokračovali v domě zavražděných. Ona šla spát dřív a parta se pak rozešla, tak tam on zůstal sám s Ivošem," popsali finále noci svědci.

"Vzbudil jsem se v neděli ráno a u sousedů hrálo pořádně nahlas rádio. Myslel jsem si, že tam mají nějaké mecheche, ale to on je asi zrovna vraždil. Šel jsem si ještě lehnout a v sedm, když jsem vstával, už tam bylo ticho," řekl Právu soused František Bíza. "Pachatel měl v domě odcizit menší finanční hotovost a šperky a místo činu měl opustit v jejich osobním vozidle. Za dva dny, tedy v úterý 29. srpna, podezřelý muž přišel na policii a k činu se doznal. Případem se nyní intenzivně zabývají kriminalisté Správy Jihomoravského kraje," řekla krajská policejní mluvčí Jana Šípková.

Zvedl mobil a oznámil, že je zabil

Podle sousedky Anny Krůzové přiznání vraha mělo mít poněkud odlišný sled událostí. "On měl Ivoš jít v pondělí na odpolední do práce. Asi když nedošel, tak mu volali na mobil a vzal to ten vrah. Řekl, že je zabil," uvedla sousedka. Přestože dvojice bydlela v Poštorné, do Rakvic jezdili pravidelně na víkendy a s Krůzovou měli velmi dobré vztahy.

"V úterý pro mě přijeli policisté, abych šel s nimi jako nestranný svědek na obhlídku místa. Muž popsal, že to bylo na Dolní ulici a dům měl hnědá vrata. V zámku zůstal zalomený klíč. Co jsem viděl uvnitř, byl absolutní masakr," řekl starosta Rakvic Petr Vajbar (ČSSD). Tělo muže bylo v kůlně, vrah jej zabil sekerou. Ženu zastihl v ložnici, asi ji ubil polenem. Obojí našel u krbu.

Podle sousedů zřejmě pachatel po činu zůstal v domě do doby, než vystřízlivěl. Prý viděli ještě v neděli na chvíli otevřená vrata domu. S autem zavražděných pak odjel do Ostravy. Podezřelý je podle policejní mluvčí stíhaný kromě jiného pro trestný čin vraždy. Policejní komisař podal návrh na vzetí do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám