Hlavní obsah

Policie se chystá na prázdniny. Silnice mají být plné hlídek

Novinky, Barbora Klocová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté chystají na úvod prázdnin zvýšený dohled na silnicích. Bezpečnostní akce bude probíhat během tří nadcházejících víkendů. Začne se už o posledním červnovém víkendu vzhledem k tomu, že učitelé rozdávají vysvědčení už v pátek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté vedle víkendových akcí slibují zvýšený dohled v celém období letních prázdnin, a to hlavně v rizikových časech na důležitých silničních tazích, které směřují do oblíbených turistických oblastí. Zaměří se ale také na menší regionální kontroly.

„Chystáme, kromě běžného dohledu, i cílené dopravní bezpečností akce a opatření v jednotlivých regionech podle jejich specifik. Budeme monitorovat zatížené lokality a využívat leteckou službu Policie České republiky,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch na setkání s novináři. Regionální akce budou zaměřené na rizikové skupiny účastníků silničního provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci.

Druhou, větší bezpečnostní akci mohou motoristé čekat od 21. do 27. července, kdy se policisté zaměří na autobusovou dopravu, která je v létě mnohem intenzivnější kvůli zájezdům do zahraničí.

Podle Lercha bude prioritou policistů také udržení plynulosti provozu na dálnici D1, kterou čeká v létě řada omezení. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kubiš zároveň ale slíbil, že na začátku prázdnin nebudou probíhat žádné údržbové práce. „Nemělo by docházet k žádným kolapsům z důvodu běžné úpravy,“ řekl Kubiš.

V červnu umíralo víc lidí než loni

Červenec a srpen jsou obvykle z celého roku nejhorší, co se týče vážných dopravních nehod. Už letos v červnu ovšem zemřelo na silnici o dvacet sedm lidí víc než loni. Od roku 2009 je to celkově nejhorší výsledek. Čísla z minulého roku jsou však ovlivněna povodněmi, díky kterým byl počet vážných nehod nižší.

Specifických rizik prázdninového silničního provozu je hned několik. Léto je například obdobím zvýšeného pohybu motorkářů. Stejně tak narůstá i počet chodců a cyklistů na ulicích, zejména v rekreačních oblastech. Nejvíc hrozí nebezpečí v místech, kde cyklostezky protínají hlavní silnice. Vliv na řidičské schopnosti má i počasí. Při přímém ostrém světle mohou být řidiči více unavení, nervózní a ve stresu. Velmi důležité je nepřecenit síly a řidičské schopnosti. Spousta nehod se stane jen několik málo kilometrů před cílem.

Nehody o letních prázdninách
20122013
Počet nehod13 66214 231
Zemřelo140136
Za celý rok zemřelo681583
Zdroj: Policie ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám