Hlavní obsah

Policie rozšířila stíhání exnáměstka ministerstva práce Šišky

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Detektivové z protikorupční policie rozšířili v těchto dnech trestní stíhání někdejšího prvního náměstka na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimíra Šišky a dalších tří lidí. Nová obvinění těchto již dříve stíhaných čtyř osob se opět týkají nevýhodných smluv na provoz agendových systémů na výplaty sociálních dávek spuštěných ministerstvem v loňském roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu.

Článek

„Policie zde vyčíslila prospěch jedné soukromé společnosti získaný v souvislosti s touto trestnou činností na zhruba půl miliardy korun,“ řekl ve středu Právu dozorový žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula.

Podle informací Práva jde o firmu Fujitsu Technology. Skupinu čtyř lidí, mezi kterými je kromě Šišky také jeden zaměstnanec ministerstva vnitra a dva zástupci jmenované soukromé společnosti, nyní policisté obvinili ze zločinu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, tedy ze závažného porušení zákona o veřejných zakázkách, dále také z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Bývalým úředníkům ministerstev hrozí až dvanáctileté tresty, zástupcům soukromé firmy až osm let.

Šiška už je navíc od loňského podzimu stíhán i za korupci v rámci dalších IT zakázek, letos v polovině února jej policie obvinila i z dalších údajně zmanipulovaných IT tendrů, stejně tak i zbylé tři lidi včetně úředníka ministerstva vnitra, který prý z titulu své funkce šéfa odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu vše posvětil. Dle médií jde o Miroslava Dudu.

V případu jde podle policie o to, že Šiška coby náměstek tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) údajně spolu se dvěma jednateli firmy Fujitsu Technology a členy dalších společností uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám