Hlavní obsah

Policie ročně pátrá po šesti tisících dětí

Právo, Josef Koukal

Kolem šesti tisíc dětí a mladistvých se každoročně ocitne v pátrání policie. Zhruba tisícovku tvoří děti do patnácti let. Pomoc utečencům z ústavů nebo nefunkčních rodin poskytuje už skoro dvacet let Linka bezpečí, která v sobotu podesáté pořádá sbírkovou akci Pomněnkový den.

Foto: Profimedia.cz

Děti vyhledávají pomoc nejčastěji v červenci. Ilustrační foto

Článek

„Výtěžek ze sbírky pokrývá jen menší část z 22miliónového ročního rozpočtu krizové linky. Zhruba 25 procenty přispívá stát, jehož podíl na financování však rok od roku klesá, a hlavně soukromí přispěvatelé z řad firem,“ vypočetl ředitel Sdružení Linka bezpečí Richard Schinko.

Telefony ve středisku krizové linky s bezplatným číslem 116 111 se rozdrnčí průměrně 700krát za den. Mezi nejčastější volající patří děti utíkající z domova nebo takové, které o útěku uvažují, ve věku od 14 do 17 let věku.

Celých 47 procent tvoří dívky, nejčastěji na útěku z ústavu.

„V 53 procentech případů jsou důvodem problémů rodinné vztahy, hádky rodičů nebo domácí násilí. Týrání, zneužívání či zanedbávání dětí bývá za útěkem v 41 procentech případů,“ uvedl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

„My v takových případech paradoxně považujeme útěk za často život zachraňující jednání. Když dotyčný zavolá, můžeme ho navíc útěkem provázet, aby svou situaci zdárně vyřešil,“ podotkl Porubský.

Nejčastěji řeší děti vztahy ve svém volnu

Jen 4 procenta případů představují útěky kvůli špatnému prospěchu ve škole či strachu ze zkoušky. Nejvytíženější jsou operátoři Linky bezpečí v červenci, tedy v době prázdnin. Děti prý v období volna mají více času a své vztahy díky tomu také více řeší.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká na práci Linky bezpečí ocenila, že právě díky ní se část prchajících dětí v celostátním pátrání policie vůbec neocitne. „Loni bylo vyhlášeno pátrání po 5564 dětech a mladistvých, do patnácti let jich bylo 1350,“ uvedla Kopecká s tím, že počty pohřešovaných dětí se dlouhodobě příliš nemění.

„Máme naštěstí stoprocentní úspěšnost v pátrání po dětech a jen o něco menší u mladistvých od 15 do 18 let,“ podotkla Kopecká.

Dětí, které se ocitly bez střechy nad hlavou, se na Linku bezpečí loni obrátilo přes 400, přičemž 236 z nich řešilo útěk z domova, 23 útěk z ústavu a 153 vyhození z rodiny.

Sbírkovou akci Pomněnkový den vyhlašuje Sdružení Linka bezpečí každoročně 25. května, kdy se připomíná Mezinárodní den pohřešovaných dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám