Hlavní obsah

Policie prověří informace o Babišovi z Pandora Papers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) bude prověřovat informace ohledně premiéra Andreje Babiše a všech občanů Česka, kterých se týkají aktuálně zveřejněné dokumenty označované jako Pandora Papers. Jde o informace o offshorových aktivitách a skrytých majetcích více než stovky miliardářů a více než 35 hlav států a vlád.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Policejní prezidium o prověřování informovalo v pondělí na Twitteru.

V Pandora Papers figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Kromě Babiše jsou v seznamu i další Češi, nebyli ale jmenováni. Má jít například o bývalého ministra či regionální politiky.

V seznamech figurují i světová jména, například bývalý britský premiér Tony Blair, prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, či jordánský král Abdalláh II. Popisují také aktivity miliardářů z Ruska či USA.

Babiše se týkají prostředky vynaložené na nákup nemovitostí na francouzské riviéře. Web Investigace.cz v neděli napsal, že Babiš si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil 16 nemovitostí včetně zámečku Bigaud.

Pokud by Babiš neprokázal původ peněz, mohl by podle webu o nemovitosti na základě zákona o prokazování bohatství přijít.

Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Zjištění je součástí nového globálního projektu Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů.

Mimo politiků se v odtajněných dokumentech objevila například kolumbijská zpěvačka Shakira či německá modelka Claudia Schifferová.

Reklama

Výběr článků

Načítám