Hlavní obsah

Policie připravila obvinění Janouška, lobbista údajně zmizel

Praha
Aktualizováno

Policie má připraveno usnesení o trestním stíhání lobbisty Romana Janouška. Podle TV Nova, která se odvolává i na agenturu Mediafax, Janoušek zmizel a nezdržuje se doma. Lobbista v pátek v opilosti naboural jiné auto a jeho řidičku následně srazil. Od nehody ujel a prchal i před policisty, kteří ho nakonec zadrželi. Po výslechu byl ale Janoušek propuštěn.

Foto: Prima FTV

Roman Janoušek po havárii

Článek

"Podklady obvinění jsou připraveny a již není důležité, zda budou pachateli nehody doručeny," řekla Novinkám mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Popřela informace, že by policie nemohla Janouška najít. Nyní se mu teprve bude snažit předat obvinění, což by mělo proběhnout v následujících hodinách či dnech.

Jednapadesátiletá cizinka, kterou Janoušek naboural a pak i srazil, je podle vyjádření lékařů jednotky intenzivní péče v Motole již mimo ohrožení života. Zůstane však nadále v nemocnici na pozorování.

Policie Janouška pustila, přestože prchal

Vlivný lobbista byl v pátek odpoledne po výslechu propuštěn. U úmyslných trestných činů bývají podezřelí automaticky policií zadržováni na 48 hodin do doby, než je rozhodnuto o případném sdělení obvinění. O tom, zda bude podezřelý propuštěn hned po výslechu, musí rozhodnout státní zástupce. To se podle mluvčí Kropáčové stalo i v tomto případě. [celá zpráva]

„Muž spolupracoval a po dohodě se státním zástupcem jsme dospěli k závěru, že není důvod ho zadržet,“ uvedla Kropáčová i přesto, že Janoušek od nehody ujel a utíkal i před policisty, kteří ho jako pachatele nehody pronásledovali.

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek pro Právo rozhodně vyloučil, že by se například propuštěním Janouška po prvním výslechu policie chovala k vlivnému podnikateli jinak než k jiným lidem podezřelým z trestného činu.

Janouškovi hrozí roky za mřížemi

Při orientační dechové zkoušce muž nadýchal 2,2 promile. Policie již zahájila trestní řízení pro podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví a neposkytnutí první pomoci. Za neposkytnutí pomoci hrozí Janouškovi až pětileté vězení.

Janoušek byl v posledních dnech pod silným mediálním tlakem kvůli zveřejňování uniklých odposlechů jeho hovorů s někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a dalšími vysokými úředníky magistrátu. Ty mimo jiné potvrzují, že Janoušek měl ve skutečnosti kontrolu nad řadou důležitých rozhodnutí, která se týkala veřejných rozpočtů a zakázek i personální politiky.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám