Hlavní obsah

Policie při středeční razii zadržela 28 osob

Právo, Novinky, ČTK, pno, jfk, sve
Praha
Aktualizováno

Policie opět zasahuje na různých místech Česka proti přívržencům krajní pravice, v nejméně sedmi bytech od rána provádí domovní prohlídky. Policisté zasahují v Praze, Hodoníně nebo Českých Budějovicích. Zadržen byl také jeden z členů Dělnické strany. Podle dostupných informací policie zadržela 28 osob podezřelých z příslušnosti ke krajní pravici.

Článek

"Mohu potvrdit, že probíhá několik zásahů, na kterých detektivové dlouhodobě pracovali," řekl ve středu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták s tím, že bližší informace zatím sdělovat nebude. Podrobnosti údajně policie zveřejní nejdříve koncem tohoto týdne. Podle Hantáka akce souvisí s větším množstvím případů.

Policisté provedli domovní prohlídku také u místopředsedy Dělnické mládeže a zástupce šéfredaktora Dělnických listů Matyáše Sombatiho. Podle vyjádření šéfa Dělnické strany Tomáše Vandase souvisí současná policejní akce proti mladým lidem s vládním návrhem na zákaz Dělnické strany.

I podle advokáta Kolji Kubíčka, který řadu aktivistů zastupuje, může jít o dodatečné obstarávání důkazů o propojení neonacistů s Dělnickou stranou. „Vládní návrh, který v současné době leží u Nejvyššího správní soudu, dostatek důkazů neobsahuje,“ řekl Právu Kubíček.

Jeden z lidí, u nichž policie ve středu ráno provedla domovní prohlídku, se současně vyjádřil k situaci: „Důvodem domovní prohlídky byla údajně pomoc mé přítelkyně v činnosti iniciativy Odporuj. Potvrzuje se fakt, že policie stále využívá polistopadových praktik a perzekuce se týká nejen samotných aktivistů, ale i jejich přátel, rodinných příslušníků a blízkého okolí,“ uvádí aktivista na svých stránkách.

Motivace k další činnosti

„Je vidět, že jsme naší činností uhodili hřebíček na hlavičku, což je pro nás znamení, že naší práci děláme dobře a je to motivace k další činnosti,“ dodal aktivista.  

Zatýkání ze středečního rána probíhá ve dvou blocích. Sedm domovních prohlídek údajně souvisí s případem z letošního léta, kdy bylo deset pravicových radikálů zadrženo v souvislosti s pořádáním koncertů neonacistických kapel. Dalších sedm až deset domovních prohlídek souvisí podle Kubíčka pravděpodobně s protesty radikálů v Janově.

Demonstrace před Úřadem vlády

Zástupci iniciativy Odporuj, jejíž členové jsou mezi zadrženými, pořádají ve středu večer od šesti hodin demonstraci před Úřadem vlády. Podle vyjádření na svých internetových stránkách chtějí vyjádřit nesouhlas s probíhajícími domovními prohlídkami „u kritiků současného mafiánského režimu“.

Policisté s prohlídkami začali v pět hodin ráno, probíhají v pražských Strašnicích, na Vinohradech a také v Hodoníně a Českých Budějovicích.

Zásahová jednotka byla také v Mimoni na Českolipsku. Zasahovala zde čtyři auta a jedna dodávka. Policisté vešli do rodinného domu na okraji města. Po delší době si  odnesli několik předmětů, mezi nimi zřejmě počítač, který má patřit osmadvacetiletému místnímu muži. Žádného podezřelého nezadrželi.

Příkaz k prohlídkám vydalo obvodní státní zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám