Hlavní obsah

Policie podezírá dva muže, že kradli zbraně a výbušniny ve Vrběticích

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie podle informací Práva podezírá dva muže, že po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku vnikali do přísně střeženého prostoru, kde sbírali střelné zbraně a výbušniny. Zaměřovali se zejména na samopaly, které chtěli prodat na černém trhu.

Policie bude v prostoru u Vrbětic zasahovat ještě do poloviny příštího roku

Článek

Muže odhalily nainstalované fotopasti. Kolik zbraní, případně výbušnin, si skutečně odnesli, se již zřejmě nepodaří zjistit. Stejně těžké bude objasnit, kde zbraně skončily a kolik jich ukradli.

Policie zatím odmítá případ komentovat. „Vyjádření bude poskytnuto v pondělí,“ řekl Právu v pátek policejní mluvčí Vladislav Malcharczik. Podle dostupných informací však už byli oba muži obviněni, což policie v pátek večer potvrdila. Hrozí jim až osm let vězení.

Po výbuších muničních skladů ve Vrběticích v říjnu a prosinci 2014 bylo široké okolí přísně střeženo. Mužům se přesto dařilo do prostoru dostávat a sbírat tu samopaly, které byly po výbuších rozmetány v širokém okolí. Tisíce jich v jednom skladu měla zbrojařská firma Imex Group.

Ta podle informací, které se v pátek objevily na serveru iDnes.cz, o případu ví. „K případu jsme se připojili v roli poškozeného. Pokud se skutečně jedná o zbraně po požáru, jde o fatální selhání složek integrovaného záchranného systému, které měly areál hlídat,“ potvrdil serveru právní zástupce Imexu Radek Ondruš.

Podezřelí z krádeží měli zřejmě ke zbraním blízko již v minulosti. Nasvědčuje tomu fakt, že i částečně poškozené zbraně byli schopni opravit a uvést do stavu, aby byly opět schopné střelby.

Reklama

Výběr článků

Načítám