Hlavní obsah

Policie obvinila v souvislosti s daňovým zátahem 23 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Třiadvacet obviněných je po úterním zásahu daňové kobry na desítkách míst v České republice. Policie je obvinila ze dvou trestných činů, 21 lidí je stále v policejní cele.

Foto: Aktu.cz

Celní správa při zásahu v kauze daňových úniků.

Článek

„Trestní stíhání 23 osob je vedeno pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině a zločin zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby spáchaný ve spolupachatelství,“ oznámila státní zástupkyně Dagmar Pětníková.

Za krácení daní obviněným hrozí až deset let vězení, horní hranice trestní sazby se však u pachatele trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny zvyšuje o jednu třetinu.

Nebylo odvedeno DPH

Zásah detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu a celníků probíhal v úterý na zhruba 60 místech v ČR. Zadržení byli převezeni na služebnu v pražské ulici Na Perštýně. Škody po daňových únicích se vyšplhaly na stovky milionů korun.

Policie se k případu nevyjadřuje, více informací nezveřejnila ani žalobkyně.

Radiožurnál uvedl, že se daňové úniky týkaly fakturování služeb, při kterém nebylo odvedeno DPH. Výši škody údajně podle jednoho z dokumentů policisté vyčíslili na 250 milionů korun. „Pachatelé vytvořili zdání normálně fungujícího zdanitelného subjektu, který zdanitelná plnění přijímá a poskytuje, tedy zakryli fakticky uskutečněné prodeje cigaretových výrobků vietnamským obchodníkům,“ citoval Radiožurnál text dokumentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám