Hlavní obsah

Policie obvinila autora rasistického textu k tragédii v Bohumíně

Právo, Novinky, bad, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín
Aktualizováno

Ze čtyř trestných extremistických činů obvinili ostravští kriminalisté jednačtyřicetiletého muže z Ostravy. Přičítají mu mimo jiné autorství textu ve Vlasteneckých novinách o tragédii v Bohumíně, kde při požáru zahynulo 11 lidí, ve kterém oběti i žháře častoval výrazy jako „škodná” či „parazité”.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ohořelý balkon bohumínského domu

Článek

Článek měl dehonestující titulek „Jedenáct cikánů mínus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken”. A ve stejném duchu i pokračoval.

I přesto, že místostarosta Bohumína Igor Bruzl po tragédii uvedl, že oběti nebyly příslušníky menšin, autor článku uvedl, že oběti i pachatel byli Romové.

„Pachatel na veřejně dostupných internetových sítích zveřejňoval extremistické informace, schvaloval likvidaci určitých osob nebo případně, při spáchání trestných činů, se hanlivě vyjadřoval k zemřelým osobám,“ sdělil zástupce ředitele Městského ředitelství policie Ostrava Antonín Řezníček s tím, že mužovy extremistické texty eviduje policie zhruba od poloviny roku 2019. „Vyskytovaly na různých sítích po celé republice, takže bylo poměrně složité zjistit, odkud se pachatel této trestné činnosti dopouští,“ dodal.

Policie vyšetřuje rasistický článek o požáru bohumínského paneláku

Krimi

Schvaloval smrt či trestnou činnost

Pachatel se podle něj choval velmi sofistikovaně. „Skrýval několika způsoby svou pravou identitu. Neustále měnil jméno nebo zkratky u textů, připojoval se k serverům různým způsobem,“ popsal. Stopy zavedly kriminalisty až do Ostravy a na základě řady nepřímých důkazů se dostali až k obviněnému muži. Ten si najal advokáta a proti zahájení trestního stíhání si podal stížnost. Vyšetřování proti němu vedou policisté na svobodě, v případě odsouzení hrozí pisateli nenávistných textů až tři roky za mřížemi.

Podle Řezníčka muž napsal a zveřejnil desítky textů, ve kterých se vyjadřuje hanlivě na adresu řady osob v souvislosti s událostmi v ČR i ve světě. „Schvaluje, že někdo zemřel nebo že byla spáchána trestná činnost, dokonce v článcích vyhrožuje orgánům státní moci, případně konkrétním policistům nebo členům vlády,“ poukázal policista s tím, že muž byl obviněn ze čtyř trestných činů: hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Při domovní prohlídce policisté zajistili texty, knihy, výpočetní techniku a počítačová úložiště. Všechen materiál budou nyní zkoumat policejní experti, výsledky expertíz budou k dispozici až za několik měsíců.

Hasiči u panelového domu v BohumíněVideo: Aleš Honus, Právo

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí včetně několika dětí. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že požár úmyslně založil 54letý muž, který tím řešil rodinné spory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám