Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat náměstka Šišku v další kauze

– Praha

Protikorupční policie navrhla obžalovat čtyři lidi v souvislosti s údajně zmanipulovanými IT zakázkami na provoz systému výplaty sociálních dávek, řekl v úterý mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej. Podle informací ČTK mezi nimi figuruje bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, který čelí obvinění také ve dvou dalších kauzách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu. Archivní snímek

Článek

Šiška, kvůli jehož stíhání rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Hrozí mu za to pět až 12 let vězení.

Podle policie uzavřelo ministerstvo práce a sociálních věcí v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. Média dříve psala, že si firmy mohly přijít celkem na zhruba 386 miliónu korun, což prý bylo o 180 miliónů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo vše běžet při starém.

U soudu v dubnu

Podle informací Ibeheje v kauze vznikl "neoprávněný prospěch" zhruba 217 miliónů korun. V kauze jsou podle dřívějších informací pražského vrchního státního zastupitelství stíháni jeden úředník ministerstva práce, jeden úředník ministerstva vnitra a dva zástupci soukromých společností. Policie předloni v případu obvinila deset lidí, u šesti z nich ale žalobci trestní stíhání zastavili.

Kauza souvisí i s dalším Šiškovým trestním stíháním. Na postup ministerstva si totiž u antimonopolního úřadu stěžoval dlouhodobý dodavatel MPSV, softwarová společnost OKsystem. Té pak Šiška údajně nabídl přidělení jiné zakázky výměnou za stažení stížnosti. Za to ho pražský městský soud potrestal šestiletým vězením za vydírání, odvolací senát však verdikt zrušil a soud bude věc znovu projednávat počátkem dubna.

Pražský městský soud má na stole ještě další obžalobu Šišky, která se týká údajného pokusu nezákonně přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM. Kauzou se začne zabývat koncem května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám