Hlavní obsah

Policie dopadla žháře z Vítkova, zatkla organizovanou skupinu extrémistů

Právo, Novinky, Alžběta Trousilová, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Policisté zadrželi kvůli dubnovému žhářskému útoku ve Vítkově na Opavsku 12 lidí. Zatím není jasné, zda policie někoho obvinila. Podle zdroje Novinek jde o organizovanou skupinu pravicových extrémistů z Opavska. Šlo o rasově motivovaný útok.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

Článek

Policisté skupinu zadrželi ve středu a část lidí vyslechli okamžitě, zbylé budou vyslýchat během čtvrtka. Informaci Právu i Novinkám potvrdily dva zdroje.

"Je to skupina extrémistů, mužů ve věku 20-30 let, mají po tělech tetování, u sebe různé talismany a knihy s tématikou nesnášenlivosti," řekl Novinkám dobře informovaný zdroj. Na útoku se údajně jednoho dne domluvili a zápalné láhve hodili. Útočili mladíci, akci však údajně přihlížely i dívky. Vyšetřovaní svalují vinu jeden na druhého a prozrazují další jména.

Dům ve Vítkově po útoku žhářeVideo: ČTK

Kriminalisté byli zatčeným na stopě několik týdnů. „Policisté měli již delší dobu stopu, která vedla k organizované skupině extremistů. Snažili se celou skupinu rozkrýt, proto je sledovali, odposlouchávali, ale členové skupiny si dávali velký pozor, jsou dobře organizovaní,“ uvedl zdroj.

Cílem bylo najít konkrétního pachatele, který láhev či láhve vhodil. Celou skupinu z toho obvinit nelze.

Policie odmítá informaci potvrdit. "Realizujeme závažný případ trestné činnosti," sdělila mluvčí krajské policie Soňa Štětínská. Státní zastupitelství uvolní více informací v pátek. Na případu se i ve čtvrtek intenzivně pracuje.

"Zatýkání a výslechy začaly ve středu a budou probíhat ještě dnes," řekl zdroj Práva.

Podle krajské státní zastupkyně Zlatuše Andělové odvedla policie precizní práci.

Vyslechnuty byly stovky lidí

V případu policie již vyslechla přes 600 lidí. Zvažovala rasový, ale i finanční motiv například od vymahačů dluhů. Policejní mluvčí Soňa Štětínská ale odmítla potvrdit, že byl v souvislosti s tímto případem někdo zadržen.

Útočníci hodili letos 18. dubna na dům, v němž žila romská rodina, několik zápalných lahví s Naturalem 95. Při útoku byla těžce popálena dvouletá Natálka, která je dosud v nemocnici. Lékaři ji teprve minulý týden probrali z umělého spánku. [celá zpráva]

Zraněni byli i její rodiče. Dům byl zničen a později zbořen. Rodina stále hledá náhradní bydlení.

Podle České televize byla napadená rodina překvapená vývojem případu. Ze dřívějších zpráv získali dojem, že policie celý případ nakonec odloží a pachatelé uniknou trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vypálený dům ve Vítkově strhly stroje

Dům romské rodiny ve Vítkově, do kterého před několika týdny vhodili neznámí žháři zápalné láhve a způsobili tím těžké popáleniny dvouleté holčičce, byl...

Výběr článků

Načítám