Hlavní obsah

Policie dopadla pachatele krádeže Fillových obrazů za 66 miliónů

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Pachatele krádeží obrazů Emila Filly, které zmizely 18. listopadu ze zámku v Peruci na Lounsku, dopadla o víkendu policie. Celkem bylo zadrženo osm lidí, dva ale byli propuštěni a figurují v případu jako svědci. Ostatních šest putovalo do vazby. Obrazy za 66 miliónů korun jsou v naprostém pořádku, v nejbližších dnech se vrátí galerii.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ředitelka galerie Alica Štefančíková s ukradenými Fillovými obrazy

Článek

Pachatele se podařilo dopadnout díky součinnosti policistů z Královéhradeckého a Pardubického kraje, odkud také pocházejí. Vlastní krádež provedli dva muži ve věku 43 a 24 let, hrozí jim za zvlášť závažnou krádež až desetileté vězení, ostatní čtyři byli obžalováni z podílnictví, mohou dostat až osmiletý trest. „Pachatelé se znali z dřívějška, někteří byli za podobnou trestnou činnost už odsouzeni,“ řekla kriminalistka Helena Pšeničková.

Pachatele si vytipovala policie z okruhu osob, které se podobnými krádežemi a obchody s uměním již zabývaly. Podařilo se jim jeden obraz hluboko pod cenou prodat, nabídli ho za 250 tisíc korun, i když se podobná díla prodávají za ceny až kolem 20 miliónů korun. Pak je policie zadržela.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nalezené obrazy

Plátna měli pachatelé podle náměstka krajského policejního ředitele Bohumila Kotase poschovávaná na různých místech uložené v igelitových pytlích. „Plátna jsou v dobrém stavu, není poškozená ani malba,“ řekla Alica Štefančíková, ředitelka Galerie Benedikta Rajta, pod níž spadá Fillova výstavní síň na zámku v Peruci. Síň měla podle ní dobré zabezpečení, problémy ale byly s majiteli zámku, který je na prodej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám