Hlavní obsah

Policie bude muset uvolnit majetek z kauzy Rittig

Právo, Matěj Říha

Obžalovaní z kauzy kolem údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zřejmě dostanou zpět rozsáhlý majetek, který jim policie zabavila na začátku vyšetřování. Jistotu odstranění policejních plomb z domů a bytů zatím mají právník Aleš Rozehnal, dále pak podnikatel Ferdinand Überall a Marie Nováková, což je matka exředitele DPP Martina Dvořáka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Tuto trojici odvolací soud v kauze pravomocně osvobodil. A státní zástupce Adam Borgula vzal po zprošťujícím rozsudku zpět stížnost, v které brojil proti rozhodnutí pražského městského soudu, jenž nařídil majetek odplombovat.

V kauze figuruje také lobbista Ivo Rittig, který se rovněž bude muset před soudem obhájit v části ohledně haléřových úniků. Obžaloba se totiž domnívá, že část takto vyvedených peněz končila u něj. Rittig to odmítá.

Na jeho majetek policie nedosáhla. Podle katastru totiž žádné nemovitosti nevlastní a nepatří mu ani luxusní vila na rozhraní pražských Vinohrad a Vršovic, kde při pobytu v Česku se svou rodinou bydlí.

Domy v Praze i na vesnici

Policie advokátovi Rozehnalovi obstavila byt v centru Prahy, Überallovi zase dala plombu na rodinný dům s pozemky na Plzeňsku. Nováková by pak měla získat zpět pod kontrolu rodinný dům s přilehlými pozemky ve vesnici Osnice za Prahou.

Právo v katastru nemovitostí zjistilo, že zatím na těchto nemovitostech policejní plomby jsou. Zmizet by ale měly v dohledné době.

Smlouva o tisku jízdenek pro Prahu byla uzavřena podezřele hladce, řekl klíčový svědek

Krimi

Soud také minulý týden podle zjištění Práva v neveřejném jednání rozhodl i o zabaveném majetku zbývajících čtyř obviněných, u kterých ještě bude proces pokračovat v nejznámější části případu. Ta se týká údajného vyvádění 17 haléřů z každé prodané jízdenky DPP do karibské firmy Cokeville Assets. Výsledek soud zatím nechtěl sdělit.

„Vzhledem k tomu, že se s rozhodnutím musí nejprve seznámit účastníci, a to nikoliv prostřednictvím médií, nelze se bohužel podrobněji vyjádřit,“ sdělila Právu mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Z justiční databáze ale vyplývá, že vrchní soud zřejmě stížnosti státního zástupce zamítl. Úředníci totiž do veřejně přístupného systému napsali, že soud vydal usnesení, které nezrušilo původní rozhodnutí městského soudu, jenž nařídil majetek uvolnit.

Zda jsou údaje v rejstříku pravdivé, se nepodařilo ověřit. Státní zástupce Borgula v pátek Právu řekl, že výsledek jednání zatím nezná.

Verdikt vrchního soudu se týká exšéfa DPP Dvořáka, jemuž detektivové zabavili byt v Krakovské ulici v centru Prahy nedaleko Václavského náměstí. Dále jde o majetek někdejšího šéfa tiskárny Neograph Jana Janků, který má zajištěn rodinný dům se zahradou v Čelákovicích a obstavené má také rozsáhlé pozemky, které vlastní na Litoměřicku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel Jan Janků opouští Obvodní soud

Další, koho se čerstvé rozhodnutí soudu týká, je právník Peter Kmeť, jenž vlastnil firmu, kam putovaly haléře z prodaných jízdenek. Jemu policie obstavila poloviční podíl na bytě v pražských Horních Počernicích, rozsáhlých pozemcích na Kutnohorsku nebo Havlíčkobrodsku.

Zbývajícím obžalovaným se zaplombovaným majetkem je pak advokát Marek Stubley, kterému policie sáhla na parcely v pražské městské části Lipence a byty ve Zbraslavi a Letech.

I v jejich případě Právo nahlédlo do katastru nemovitostí a majetky zatím byly nadále zaplombované. Tehdejší protikorupční policie zabavení zdůvodnila tím, že dotčený majetek může být výnosem z trestné činnosti. Obžalovaní s ním tedy nemohou nakládat. Situace se změní, až budou verdikty soudů zaneseny do katastru.

Reklama

Výběr článků

Načítám