Hlavní obsah

Pokladní dostala podmínku za podíl na padesátimiliónovém podvodu

Plzeň

Krajský soud v Plzni potrestal ve středu dvouletým trestem s podmíněným odkladem na dva roky bývalou pracovnici karlovarské pobočky ČSOB Kamilu Živnou. Ženu odsoudil za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Živná podle obžaloby jako pokladní umožnila podnikateli Tomáši Fričovi, aby banku podvedl a připravil o téměř 50 miliónů Kč.

Článek

Frič byl za to pravomocně odsouzen na 6,5 roku. Živné hrozilo až osm let, rozsudek zatím není pravomocný. Obžalováni jsou i další pokladníci pobočky.

Frič podle spisu vkládal na pobočce na účty v zajištěných obalech méně peněz, než deklaroval. Živná mu podle obžaloby vědomě umožňovala nižší vklady zaúčtovat jako skutečné. Rozdíly prý zatajovala a zastírala je účtováním fiktivních výběrů z jiných Fričových účtů. Podle státního zástupce to bylo někdy dokonce i bez Fričovy osobní přítomnosti. Žena prý věděla, že bance vzniká škoda. Dosáhla 48,8 miliónu Kč.

Polehčující okolnost: praktiky ČSOB

Podle obžaloby se dopustila pomoci k podvodu, soud ale její jednání kvalifikoval jako porušení povinností při správě cizího majetku s trestní sazbou dva až osm let. Za polehčující uznal její bezúhonnost i okolnosti toho, jak fungoval systém v ČSOB v Karlových Varech i na pražské centrále.

Frič měl u ČSOB statut VIP klienta, do banky chodil samostatným vchodem, transakce mu byly prováděny i po pracovní době. Měl podle soudu kontakty na vedení banky a z vyšších míst byly prolamovány blokace obalů, v nichž odevzdával hotovost, což umožňovalo dokončení transakcí. Pokladníci prý navíc nebyli kontrolováni. "Nadřízení (Živné) věděli, že Frič vykonává nestandardní bankovní operace, přitom s tím nic nedělali. Neměli zájem, aby se mu dělaly nějaké problémy," uvedl soudce.

Podle soudu bylo prokázáno, že od určitého okamžiku Živná i další stíhaní pokladníci pobočky byli srozuměni s tím, že jsou porušovány předpisy banky. Živná se bránila, že nadřízené upozorňovala. Podle soudu ale jako pokladní měla hmotnou odpovědnost a vědomě porušovala pracovněprávní předpisy.

"Díky tomu byl schopen Frič odčerpat finanční prostředky," dodal soudce. Na způsobení škody se podle soudu žena podílela minimálně z nevědomé nedbalosti, ovšem nebyla prý úmyslným pomocníkem Friče.

Banka musí náhradu ještě vymáhat

Po Živné chtěla ČSOB náhradu škody. Protože dnešního verdiktu není možné prokázat míru jejího podílu na celkové škodě, odkázal soud banku na řešení v rovině občanskoprávní.

Frič se k podvodu v minulosti doznal. Uvedl, že peníze potřeboval, neboť byl vydírán. Za podvod byl odsouzen Krajským soudem v Plzni na 6,5 roku. Vrchní soud v červnu 2008 trest potvrdil. U Krajského soudu v Plzni je případ i dalších pěti pokladníků, které soud v minulosti potrestal podmíněnými tresty. Vrchní soud ale verdikt zrušil a případ vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám