Hlavní obsah

Podvodník měl z vazby plánovat vraždu svědka

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obžalobě z přípravy vraždy čelí u Městského soudu v Praze 52letý invalidní důchodce Václav Špaček. Muž, který je v dalších dvou případech stíhán pro podvody, měl přímo z vazební věznice v Praze - Ruzyni organizovat vraždu svědka, aby nemohl vypovídat v jedné z jeho kauz.

Foto: Josef Koukal/MMS, Právo

Václav Špaček u soudu

Článek

Špaček podle obžaloby připravoval odstranění nepohodlného svědka, který s ním figuruje jako spoluobviněný v jiném procesu, od června do září loňského roku. Instrukce k činu předával během návštěv ve vazbě své přítelkyni Věře Bařtipánové, akci měl za peníze provést jejich společný známý, ukrajinský dělník.

Podle Špačka jde o nedorozumění. Bývalého komplice chtěl prý pouze dočasně ukrýt u známých před policií, aby nemohl vypovídat.

„Já, on a Bařtipánová jsme společně podnikali. Věděli jsme, že naše podnikání není v pořádku. Proto jsme uzavřeli dohodu, že nebudeme vypovídat. Pak jsem se ale dozvěděl, že on (poškozený) vypovídá,“ vysvětloval své jednání Špaček.

„Jsem sice zlodějíček a podvodník, ale nikdy jsem nikoho nenechal zabít. Mám děti, manželku a rodiče, nedokázal bych se jim podívat do očí,“ bránil se obžalovaný.

Soud ve čtvrtek bude zkoumat policejní odposlechy jeho hovorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám