Hlavní obsah

Podvodníci chtěli kopírovat karty ČS u bankomatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Patrně nejrozsáhlejší pokus o podvod s bankomaty v minulých dnech odhalila Česká spořitelna. V několika pražských bankomatech totiž odhalila zařízení na kopírování karet. Neznámí podvodníci navíc mohli odpozorovat i PIN klientů prostřednictvím miniaturní kamery nad klávesnicí.

Foto: Pivovar Velké Popovice

Areál pivovaru Velké Popovice v zimě

Článek

"Česká spořitelna uvědomila policii a intenzivně s ní spolupracuje na odhalení pachatelů," informovala Novinky tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Podle jejího vyjádření nebyly poškozeny zájmy klientů. V bankomatech na otvoru pro vložení karty bylo umístěno zařízení, které okopíruje data z magnetického proužku karty.

"ČS monitoruje průběžně situaci a zvýšila preventivní kontrolu všech svých bankomatů," uvedla Gajdušková. Jakoukoli nestandardní situaci u bankomatů mohou klienti hlásit na bezplatnou telefonní linku 800 207 207.

Česká spořitelna disponuje přibližně 1100 bankomaty po celé republice. Kopírovacím zařízením byly v minulosti napíchnuty dva bankomaty ČSOB. Ztráty klientům banka uhradila.

Podvody s kartami a bankomaty

Skiming

  • kopírovací zařízení umístěné na bankomatu u otvoru pro vkládání platebních karet. Okopíruje data z magnetického proužku.

Krádež

  • kapsáři ukradnou peněženku i s kartou, tu pak prodají. Často bývá v peněžence i PIN.

Falešný pracovník banky

  • podvodník, který se vydává za pracovníka banky, jakoby klientům pomáhá s výběrem. Při samotném výběru pak bankomat zakryje a nepozorovaně vybere peníze, většinou čtyři tisíce korun (trestný čin je definován až od pěti tisíc korun)

Libanonská smyčka

  • svůj název tato metoda získala podle Libanonců, kteří s tímto trikem začali v USA na počátku 90 let. Na bankomat se přidá jednoduché pouzdro se smyčkou - například z magnetické pásky, která kartu zachytí. Klient se domnívá, že ji bankomat zadržel, ale po jeho odchodu pachatel kartu i se smyčkou vyjme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám