Hlavní obsah

Podmínka pro policistu za zbití studenta v Praze platí

Novinky, kub
Praha

Městský soud v Praze ve čtvrtek v odvolacím řízení potvrdil tříletou podmínku policistovi Janu Nekvapilovi, který podle spisu bil studenta na služebně po návštěvě čínského prezidenta v Praze v roce 2016. Spoluobviněný Martin Kopp byl dříve zproštěn obžaloby, soud jeho část případu ale vrátil k novému projednání.

Policisté Jan Nekvapil a Martin Kopp s advokáty u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

Rozhodnutí městského soudu je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Městský soud řešil odvolání obžalovaných i státního zastupitelství proti předchozímu verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2.

Soud rozhodoval v kauze už podruhé. Obvodní soud původně oba muže zprostil obžaloby, odvolací soud ale případ vrátil k novému jednání. Z něj pak vzešlo rozhodnutí o podmínce pro Nekvapila a zproštění u Koppa.

Koppovu část případu nyní odvolací soud vrátil obvodnímu s tím, že se skutek podle všeho stal, jen je potřeba vyřešit, jestli se jedná o kázeňský prohřešek, nebo přečin proti zákonu.

Oba obžalovaní se odvolacího jednání účastnili se svými obhájci, s novináři odmítli hovořit. Nekvapil je podle posledních informací, které zazněly u obvodního soudu, stále u policie. Vzhledem k tomu, že záznam v rejstříku trestů je překážkou pro práci v bezpečnostním sboru, u policie zřejmě vzhledem k nynějšímu rozhodnutí odvolacího soudu skončí.

Oba obžalovaní od začátku vinu důrazně odmítali. V jejich prospěch například svědčila řada jejich kolegů, kteří si prý žádného incidentu nevšimli. Podle obžaloby ale o násilí svědčí kamerové záznamy.

Incident se stal v březnu 2016 na pražských Vinohradech. Skupina mladých lidí šla tehdy kolem několika policistů i vojáků, kteří byli po Praze rozmístěni kvůli údajné teroristické hrozbě. Jeden ze skupinky, tehdy devatenáctiletý student, byl podle svých slov frustrován z událostí v politice a dění kolem návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vykřikl směrem k vojákům a policistům, že by se měli stydět za čínského prezidenta.

Podle policistů byl mladík rovněž vulgární, a protože je to pohoršilo, rozhodli se ho zkontrolovat. Student ale odmítl předložit občanský průkaz a chtěl si vyjednávání s policií nahrát na mobil, který mu ale policista údajně vyrazil z ruky. Spoutaného studenta pak policisté odvezli na služebnu, kde ho podle obžaloby fackovali a škrtili. Mladíka měli policisté i verbálně napadat a urážet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám