Hlavní obsah

Podívejte se na spadlou lavinu v Krkonoších z policejního vrtulníku

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše

Policie ve středu odpoledne zveřejnila záběry z ptačí perspektivy na spadlou lavinu, na kterých lze vidět rozsah závalu v Modrém dole v Krkonoších. Podle Horské služby, která ještě během dne prohledávala místo dopadu, byla lavina asi kilometr dlouhá a 300 metrů široká. V laviništi záchranáři naštěstí žádné osoby nenašli.

Pohled na lavinu v Krkonoších z policejního vrtulníku

 
Článek

Sníh se sesunul podle svědků v úterý šest minut po druhé hodině a zastavil se asi deset metrů před horskou chatou Děvín. Původní informace, že by pod sněhem mohli být tři lidé, se nepotvrdily. „Nevíme o žádném pohřešovaném člověku v Krkonoších ani odjinud, jehož by mohla lavina zasypat,“ konstatoval shodně tým záchranářů.

Skupina studentů z chaty trutnovského gymnázia Děvín zahlédla jednoho snowboardistu a dvojici skialpinistů. „Stačili včas zmizet. Šlo o vůbec nejnebezpečnější deskovou lavinu. Kdyby je chytla, neměli by žádnou šanci. Rozemlelo by je to na prvočinitele,“ přiblížil záchranář a lavinový specialista Přemek Kovařík. Děvín a studenty před boudou lavina minula doslova o fous. „Lidi, co kdysi roubenku stavěli, dobře věděli kde,“ podotkl Kovařík.

Záchranáři prohledávají lavinu v Modrém doleVideo: Vladislav Prouza, Právo

Čelo přes kilometr dlouhé a skoro tři sta metrů široké laviny mohlo mít okolo šesti metrů. Odtrh pod korunou Modrého dolu měřil zhruba čtyři metry. „Další sníh lavina nabrala cestou dolů,“ popsal Kovařík. Masa sněhu totálně zdevastovala část Modrého dolu a vyjela možná padesát metrů do protisvahu. Sníh letící minimálně stokilometrovou rychlostí nadělal ze vzrostlých stromů třísky.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Následky pádu laviny

Národní park vydal ve středu varování. „Upozorňujeme návštěvníky Krkonoš, že zimní tyčová cesta z Modrého dolu k Výrovce je kvůli pádu laviny uzavřená a plně nepřístupná,“ oznámila Správa Krkonošského národního parku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Záchranáři ve středu vyklidili pole.

Lavinu, jež ještě nemají specialisté změřenou, lze v Modrém dole možná považovat za největší za posledních více než sto let a jednu z největších ve zmapované historii Krkonoš. Evidence lavin v Modrém dole, jednom z prvních označených lavinových katastrů v Krkonoších, sahá do konce 19. století.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lavina se prohnala jen kousek od chaty Děvín

Lavina, ovšem zdaleka ne takového rozsahu, tam naposledy spadla 3. února 1987. Modrým dolem od roku 1887 prolétlo jednadvacet větších lavin. Pětice od roku 1918 do roku 1952 osmkrát zabíjela. Sníh tam 20. února 1952 pohřbil i stavitele první lanovky na Sněžku Štěpána Šilhavého.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Záchranář prohledává oblast laviny

Tragický byl pád laviny minulý čtvrtek v Malé Studniční jámě, která zavalila dva skialpinisty. Jejich třetí kolega jim poskytl první pomoc. I přes veškerou snahu zemřel na těžké zranění 28letý muž. [celá zpráva]

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Příslušníci horské služby při pátrání

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám