Hlavní obsah

Po srážce vlaků u Perninku zadrželi strojvůdce. Co jsem to udělal, vzlykal podle svědka

Právo, Novinky, coe, vor

V souvislosti s úterní čelní srážkou dvou osobních vlaků u Perninku na Karlovarsku zadržela policie strojvůdce ze soupravy směřující do Karlových Varů. Policisté nehodu vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Sražené vlaky na trati mezi Perninkem a Novými HamryVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

Nehoda se stala v úterý po 15. hodině. Na místě zůstali dva mrtví. Německý list Süddeutsche Zeitung s odkazem na karlovarskou policii uvedl, že jedním z nich je německý občan, druhý je pak Čech. Podle záchranné služby se zranilo 22 lidí, z toho devět středně těžce až těžce.

„Jeden ze strojvůdců tam seděl na svahu vedle kolejí a naříkal 'Co jsem to udělal, co jsem to udělal...' Přitom vzlykal a držel se za hlavu,“ popsal Právu jeden z místních obyvatel, který pomáhal převážet zraněné cestující čtyřkolkou po kolejích, popsal.

Srazily se vlaky Regionova a Regioshark Českých drah. Jeden vlak jel z Karlových Varů do německého Johanngeorgstadtu a druhý opačným směrem. Ke srážce došlo na trati typu D3, jejíž řízení spočívá na lidském faktoru. Právě ve stanici v Perninku se oba spoje kříží a mají tam na sebe čekat.

Havlíček: Selhání lidského faktoru

„Je zřejmé, že došlo k selhání lidského faktoru,” řekl o srážce vlaků na Karlovarsku v ČT bez detailů ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

"Ve vlacích jelo v době srážky asi 30 lidí včetně vlakového personálu. Nemocní jsou postupně odváženi do nemocnic. Policie v případu zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Jednu osobu jsme zadrželi," řekla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Podle ČTK jde o strojvůdce vlaku jedoucího do Karlových Varů.

Na Karlovarsku se čelně srazily dva osobní vlaky. Na místě jsou mrtví a desítky zraněných

Krimi
Foto: Jiří Svoboda/Twitter

Záchranné složky na místě nehody

Neštěstí se stalo v nepřístupném hornatém terénu, kde jsou po obou stranách tratě prudké srázy, což záchranářům ztěžovalo zásah. Obě kabiny souprav byly zdemolovány. Pro zraněné letěly vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám