Hlavní obsah

Po silnici jde neosvětlený chodec, volali řidiči. Pak muže zabilo auto

Pardubice

Po srážce s autem zemřel v sobotu na Pardubicku mladý muž, který šel bez světla a reflexních prvků po silnici. Na chodce předtím upozornilo policii několik řidičů. Než však hlídka přijela, muže srazilo auto.

Foto: Policie ČR

Chodec při nehodě zemřel.

Článek

Muž šel kolem půl sedmé večer po silnici u Přelouče. Podle mluvčí policie Markéty Janovské přijala linka 158 několik oznámení o chodci bez reflexních prvků. Na místo proto vyrazila hlídka.

„Další telefonát byl bohužel ten, kdy řidič vozidla Škoda Felicia policistům sdělil, že osobu srazil. I přes veškerou snahu všech se bohužel chodce nepodařilo oživit,“ konstatovala Janovská.

Chodec přebíhal za tmy silnici v Krumlově, náraz auta nepřežil

Krimi

Podle ní byl chodec 31letý cizinec. Pitva ukáže, zda byl pod vlivem alkoholu nebo drog. Zkoušky u řidiče byly negativní.

„Apelujeme na chodce, aby používali oblečení z reflexních materiálů či s retroreflexními doplňky, a to bez ohledu na osvětlenou či neosvětlenou komunikaci,“ varovala Janovská.

Cyklisté a chodci, reflexní prvky vám ve tmě můžou zachránit život

AutoMoto

Povinnost nosit reflexní prvky, pokud se za snížené viditelnosti chodci pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, platí od února 2016. Řidič, který v noci potká chodce v černém oblečení, má zhruba 18 metrů na adekvátní reakci. Při rychlosti kolem 70 km/h má tak necelou vteřinu na reakci a odvrácení srážky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám