Hlavní obsah

Po 9 letech: bývalý prokurátor nespáchal trestný čin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalého generálního prokurátora Jiřího Šetinu ve čtvrtek pražský městský soud zprostil obvinění z toho, že vyzradil státní tajemství. Podle obžaloby se deliktu dopustil, když v roce 1993 tehdejšímu ministrovi průmyslu Vladimíru Dlouhému prozradil, že je jeden jeho podřízený odposloucháván Bezpečnostní informační službou.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Hlavní líčení se konalo celé za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti.

Bývalý prokurátor byl stíhán za to, že v červnu 1993 povolil odposlech telefonu jednoho pracovníka ministerstva průmyslu. Obával se ale, aby ministr Dlouhý svému podřízenému neříkal o věcech, které jsou předmětem státního tajemství a nevědomky je tak nevyzrazoval. Tehdejší šéf BIS Stanislav Devátý jej proto ujistil, že Dlouhého bude o odposlechu informovat. 

Odposlech v kanceláři pracovníka ministerstva ale nakonec instalován vůbec nebyl. To si ale Šetina neověřil a Dlouhého se sám zeptal, zda už mu pracovníci tajné služby o odposlechu řekli. Ministr nic nevěděl, a obrátil se proto na BIS se žádostí o vysvětlení. Příslušníci BIS se poté obrátili na policii s podezřením, zda Šetina nespáchal trestný čin ohrožení státního tajemství. Prokurátor byl obviněn a obžalován, hrozily mu až tři roky vězení.

Nespáchal trestný čin

Podle soudkyně byla skutková podstata trestného činu naplněna - odposlechy byly a jsou státním tajemstvím a ministr Dlouhý byl v tomto případě osobou nepovolanou. "Pokud měl obžalovaný obavu, že BIS chce ve skutečnosti poslouchat Dlouhého, neměl odposlech povolit," poznamenala.

Při vynesení zprošťujícího rozsudku se ale odvolala na třetí paragraf trestního zákona: čin, jehož stupeň nebezpečnosti pro společnost je nepatrný, není trestným činem, i když jinak vykazuje znaky trestného činu. "Pohnutkou obžalovaného nebylo ochromit práci BIS či zabránit odposlechu, ale byl veden pocitem, že je třeba informovat ústavního činitele, aby neuniklo státní tajemství," prohlásila Hrnčířová.

Zproštěn i z dalších obvinění

Soudní projednávání Šetinovy kauzy se letos na podzim téměř po devíti letech vrátilo na začátek. Proces začal v listopadu 1994 u Obvodního soudu pro Prahu 1, který Šetinu zcela zprostil obžaloby. V roce 1997 odvolací městský soud verdikt zrušil a kauzu vrátil. Potom byl případ kvůli změně trestního řádu předán městskému soudu.

Státní zastupitelství Šetinu původně vinilo ještě ze slovního útoku na veřejného činitele. V tomto bodu ho však soudy již pravomocně zprostily obžaloby. Obžalován byl ještě z devizového deliktu za to, že zisky za pronájem své pražské vily ukládal do švýcarské banky. Městský soud v Praze ale stíhání v tomto bodě obžaloby zastavil, protože nebyl spáchán trestný čin. "Ve všech případech soudy došly k závěru, že nebyl spáchán trestný čin. Když to nerozezná policie, to ještě pochopím, když to nerozezná státní zástupce, tak je to s podivem," poznamenal Šetina při odchodu ze soudní budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám