Hlavní obsah

Po 30 letech se otevírá případ malého chlapce přejetého esenbákem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to příběh jako z oblíbeného televizního seriálu Odložené případy. Před třiceti lety přejel na Klatovsku autem šestiletého chlapce příslušník Veřejné bezpečnosti Josef E. (61). Dítě na následky zranění zemřelo a tehdejší vojenský prokurátor okamžitě zahájil trestní stíhání řidiče, který měl mít v té době vysoce postaveného příbuzného na ministerstvu vnitra.

Foto: Petr Josek, ČTK

Vozidlo značky Volha Veřejné bezpečnosti. Snímek je z 80tých let minulého století.

Článek

Stíhání ale trvalo jen do okamžiku, než prokurátor obdržel posudek od soudního znalce, který dospěl k jednoznačnému závěru, že esenbák za nehodu nemůže.

A právě dotyčného znalce Jiřího Hlaváčka (63) se nyní snaží vypátrat vyšetřovatelé z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), kteří z podnětu státního zastupitelství případ otevřeli, aby prověřili, zda vyšetřování nehody nebylo mocensky ovlivněno.

„Máme důvodné podezření, že znalec při zpracování klíčového posudku nemusel být objektivní. Intenzivně se po něm sháníme a chceme ho vyslechnout,“ uvedl šéf ÚDV Pavel Bret.

Byl i ve vězení

Indicie k tomu, že by se Hlaváček mohl nechat ovlivnit, ať už z jakékoliv pohnutky, umocňuje jeho další kariéra zločince. „Zjistili jsme, že se jedná o recidivistu, který byl i ve vězení. Momentálně nevíme, kde pobývá. Adresu trvalého bydliště má hlášenou na Městském úřadě v Klatovech a nikdo o něm nic neví,“ dodal Bret s tím, že zvažuje vyhlášení celostátního pátrání.

Podle informací Práva má Hlaváček na svědomí podvody, zpronevěru a byl stíhán za další trestné činy, jako například poškozování cizích práv či neoprávněný přístup k počítačovému systému. Ze seznamu soudních znalců už byl vyškrtnut.

„Pro nás je to klíčový svědek, bez kterého případ nemůžeme uzavřít. Pokud ho seženeme, uvidíme, v jakém bude stavu a co nám k tomu řekne. Pokud vzniknou nejasnosti, necháme vypracovat revizní znalecký posudek s ohledem na to, zda v původním posudku vzal znalec v potaz všechny okolnosti nehody,“ uzavřel Bret.

Hrozilo by stíhání

Kdyby se ukázalo, že někdo z prominentů bývalého režimu skutečně zatlačil, aby případ skončil u ledu, hrozilo by mu i po tak dlouhé době stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele. Za určitých podmínek se totiž na tyto trestné činy nevztahuje promlčecí doba.

„Obdržela jsem písemné podání o tom, že nehoda byla tehdy nesprávně vyšetřena z důvodu politických tlaků a známostí. Postoupila jsem ho proto na příslušný útvar k prověření,“ sdělila Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám