Hlavní obsah

Pneumatiky létající z hořícího jeřábu na Vyškovsku ničily okolní domy

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Jako v akčním filmu to vypadalo ve čtvrtek odpoledne v obci Kozlany na Vyškovsku. Kvůli technické závadě tam začal hořet automobilový jeřáb. Žár ohně způsobil, že mu začaly explodovat pneumatiky a jejich letící kusy poničily okna několika domů. V jednom případě dokonce pneumatika vletěla až do obydlí. Tlaková vlna byla při explozích podle hasičů tak silná, že dokonce srazila na zem i chodce.

Z hořícího jeřábu létaly pneumatikyVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Při příjezdu hasičů byl jeřáb celý v plamenech. Vlivem žáru postupně vybouchly všechny pneumatiky na voze a odlétly několik metrů daleko. Požár poškodil elektrické vedení u silnice a hrozilo zranění elektrickým proudem. Hasiči museli počkat, až energetici vypnou elektrický proud v obci, aby mohli začít účinně hasit. Plameny dostali pod kontrolu po čtyřiceti minutách.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár jeřábu v Kozlanech na Vyškovsku

„Po dohašení a vychladnutí vraku jej naložila specializovaná firma a odvezla. Z jeřábu uniklo na komunikaci větší množství nafty a hydraulického oleje. Provozní kapaliny se dostaly až do místního potoka. Hasiči na vodní hladinu položili sorpční hady, aby provozní kapaliny dál neodtékaly,“ uvedl mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jan Dvořák.

Technická závada

Požár způsobila technická závada na jedoucím vozidle. Výbuchy pneumatik poškodily skleněné výplně oken na třech rodinných domech. Jedna pneumatika poškodila fasádu a střechu rodinného domu. Druhá vlétla oknem do místnosti, kde způsobila požár. Třetí pneumatika letěla do křoví a nezpůsobila žádné větší škody.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Z autojeřábu zůstal pouze ohořelý vrak.

Jeden z domů prohlédl statik, aby vyloučil narušení stability budovy. Plameny poškodily také elektrické vedení. „Výše škody je v šetření a dle vyjádření vyšetřovatelů bude v řádech milionů korun,“ dodal Dvořák. Při zásahu srazily tlakové vlny několik lidí k zemi. Dva hasiče následně odvezla záchranná služba, po kontrole a ošetření již byli z nemocnice propuštěni.

Reklama

Výběr článků

Načítám