Hlavní obsah

Výbuch bytu v Praze prorazil zeď. Mrtvý soused, rozsáhlý požár a desítky evakuovaných

– Praha • Aktualizováno
Novinky, kub

Rozsáhlý požár dvou bytů po výbuchu likvidovali od středečního rána hasiči v pražských Holešovicích. Jeden člověk neštěstí nepřežil. Kvůli plamenům museli evakuovat celý obytný dům. Zdravotníci odvezli do nemocnice tři zraněné, dva z nich utrpěli popáleniny. Podle prvotních informací požár narušil statiku budovy, což se nakonec nepotvrdilo.

Plameny pohltily po výbuchu byty v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Hlášení o požáru dostali hasiči v 8:20. Prvotní informace zněly: nejdřív byl slyšet výbuch, v domě bydlí jeden imobilní člověk a řada lidí byla uvězněná v bytech kvůli silnému kouři na chodbách.

„Požárem byly zasaženy dva byty ve dvou vchodech. To bylo způsobeno propadem příčky a rozšířením do další bytové jednotky. Z toho důvodu začala evakuace a záchrana osob z obou vchodů pomocí vyváděcích masek a výškové techniky,“ popsal odpoledne po zásahu mluvčí hasičů Martin Kavka.

Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek, dorazil také evakuační autobus. Podle prvního ohledání hrozilo, že výbuch s požárem narušily rovnováhu budovy, o čemž hasiči informovali na Twitteru.

Foto: HZS Praha

Požár po výbuchu zničil dva byty v pražských Holešovicích

Přivolaný odborník nakonec zjistil, že statika je v pořádku, evakuovaní se pak mohli postupně vracet do svých bytů. „Poté byl objekt zkontrolován ještě ve spolupráci s pyrotechnikem policie,“ upřesnil Kavka.

Hasiči evakuovali zhruba padesát lidí. Mluvčí záchranky Jana Poštová uvedla, že její kolegové odvezli do nemocnice 25letou ženu, která se nadýchala zplodin hoření, a ženu (62) s mužem (71), oba s popáleninami zhruba na 15 procentech těla.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Při požáru ošetřila záchranka popálené lidi

Incident vyšetřuje policie. „Na místě zasahuje několik desítek policistů spolu s kriminalisty. Ti budou zjišťovat, proč v bytě došlo k výbuchu a následnému požáru. V tuto chvíli není příčina známa," sdělili policisté.

Opatření se dotkla také dopravy, policie musela uzavřít frekventovanou Bubenskou ulici. „Pokud je to možné, zvolte objízdnou trasu,” zmínila policie na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Související články

U pražských Třebonic vzplálo luxusní BMW

Na Rozvadovské spojce u pražských Třebonic hořelo v sobotu večer osobní vůz BMW. Kvůli požáru musel být na několik desítek minut zastaven provoz ve směru od...

Výběr článků

Načítám