Hlavní obsah

Plameny ničily továrnu v Turnově, škoda nejspíš přesáhne milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov

V Turnově na Semilsku hořela střecha textilky Juta. Hasiči byli na místě s výškovou technikou, lezecká skupina rozebírala střechu. Zásah byl podle hasičů mimořádně náročný a zdaleka se neblíží konci. Podle prvních odhadů škody zřejmě překročí milion korun.

Foto: ČTK

Požár v pobočce společnosti Juta v Turnově

Článek

Střechu objektu pohltily plameny kolem 14. hodiny. Požárníci nasadili čtyři vodní proudy zevnitř budovy a zvenčí pomocí výškové techniky, vodu čerpali z několik desítek metrů vzdálené řeky Jizery.

Hořet začalo u komínové šachty, zatím ale není zřejmé, co bylo příčinou požáru.

„Požárem byla zasažena střešní konstrukce, žádný stroj ani nic dalšího v hale zasaženo nebylo. Zásah byl dlouhodobějšího charakteru,“ řekl mluvčí hasičů Jan Přerovský.

V Českém ráji hořel penzion

Krimi

Likvidaci plamenů podle mluvčího ztěžovala plechová střecha.

„Museli jsme ji rozřezávat pomocí kotoučové pily a postupně rozebírat a dávat na stranu, abychom se dostali pod lepenku až ke dřevu a samotným ohniskům. Musely se rozebrat větší část střechy, abychom vyloučili skrytá ohniska," popsal postup prací.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár v Turnově na Semilsku v textilce Juta

Rozebírání zajišťovala lezecká skupina, hasiči se jistili lany. Zároveň se podle mluvčího hasičů z haly vyvážel materiál.

„Členové lezecké skupiny vytvořili kotevní body pro jištění hasičů, kteří rozebírají střešní konstrukci, vyhledávají a hasí skrytá ohniska požáru,” upřesnili hasiči na Twitteru.

V Turnovské Jutě museli hasit ve velkém rovněž v roce 2012, plameny se tehdy šířily v systému vzduchotechniky, zásah se obešel bez zranění.

Turnovský závod je jedním z 18 závodů Juty v Česku, osm z nich je ve Dvoře Králové nad Labem, připomněla ČTK.

Podnik s 2300 zaměstnanci dodává vedle výrobků pro stavebnictví a zemědělství, netkané textilie, pytle, vaky, geotextilie, motouzy či umělé fotbalové trávníky.

Kvůli granátu evakuovali panelák v Granátové ulici

Krimi

Předloni vykázala Juta při tržbách 7,647 miliardy korun čistý zisk 518 milionů korun. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám