Hlavní obsah

Pět let místo sedmi za otravu dcery fekáliemi

– PRAHA
Novinky, Lenka Kadeřávková

Případ Lucie Baranijakové, která injekcemi vpichovala tehdy dvouleté dcerce Marii roztok znečištěný stolicí, šokoval před 3 lety veřejnost i lékaře, kteří sváděli několik týdnů trvající boj o záchranu života malé holčičky. Baranijaková byla loni v záři odsouzena k sedmi letům vězení. Pražský vrchní soud jí však ve středu trest o dva roky snížil.

Foto: Blanka Kovandová

Lidé věnují muzeu třeba staré hračky

Článek

Lucie Baranijaková, která podle znalců v oboru psychologie trpí tzv. Münhausenovým syndromem, si tak odsedí pět let a bude muset podstoupit léčbu. Svou dceru uvidí pouze v přítomnosti jiných osob. Lidé trpící zmíněným syndromem vědomě poškozují svoje zdraví a někdy tak činí i vůči svým dětem. Poté sledují marnou snahu lékařů přijít na příčinu neduhů.

Zdravotní komplikace dvouleté Marušky byly pro lékaře dlouhou dobu záhadou. Dívence se na těle opakovaně objevovaly zánětlivé boláky a v krvi látky nevysvětlitelného původu. V listopadu 2000 pak byla holčička hospitalizována v pražské motolské nemocnici. Navzdory léčbě antibiotiky a speciálním zákrokům se však její stav stále horšil. Dívka dokonce skončila na oddělení ARO.

Lékaři nakonec zjistili, že bakterie v dívčině těle pochází nikoliv z vnitřního zánětlivého ložiska, ale z vnějšku, a to ze stolice. Jen náhodou pak nemocniční personál našel injekční stříkačky naplněné infikovanou látkou ve věcech Maruščiny matky, která s dcerkou po celou dobu v nemocnici pobývala. Poté co ji od dítěte izolovali, jeho zdravotní problémy zcela vymizely. Vzhledem ke svým nálezům proto podali trestní oznámení. Žena byla v září loňského roku odsouzena, senát dospěl k závěru, že dítěti látku otrávenou stolicí jednak přímo píchala do rukou a jednak ji vpravovala do krve prostřednictvím zavedené kanyly.

Advokátka napadla lékaře

Obžalovaná se proti verdiktu odvolala. Její advokátka vyjádřila mj. názor, že lékaři nebyli schopni vypátrat původ bakterií v těle, a proto přišli s touto spekulací. "Lékaři tu uvádějí naprosté lži. Oni měli spíše snahu se tímto případem zviditelnit," konstatovala a předložila odvolacímu senátu odbornou publikaci, v níž byl popsán tento případ. Žalobce Libor Grygárek však připomněl důkaz proti obžalované, nalezené injekční stříkačky obsahující vzorky bakterií shodné s těmi v těle dítěte. Soudce Jiří Lněnička na závěr konstatoval, že obžalovaná je dostatečně usvědčována.

Prvotním zájmem ochrana poškozené

"Nejsme odborníky v lékařství, odvolací soud však nemá pochybnosti o závěrech soudních znalců," zdůraznil a dodal, že Baranijaková musela být srozuměna s tím, že může závažným způsobem poškodit zdraví své dcery či jí dokonce přivodit smrt. Trest nicméně připadal trestnímu senátu příliš vysoký. To přesto, že byl udělen pod sazbou, která činí 12 až 15 let. "V případ obžalované není prvotním zájmem její potrestání, ale ochrana poškozené a léčba obžalované," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám