Hlavní obsah

Padla první obvinění z vraždy olešnické penzistky

Právo, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLEŠNICE

Z trýznivé vraždy jednaosmdesátileté Anny Otčenáškové z Olešnice na Rychnovsku, brutálně ubodané 12. srpna šestičlenným dětským gangem, byli dosud obviněni dva podezřelí. Patnáctiletý mladík a čtyřiatřicetiletý otec dvou útočníků Vladimír Giňa.

Foto: Jiří Smutný

Bolek, Bruno nebo Hugo?

Článek

Ve středu se oba po sdělení obvinění z trestného činu vraždy už nacházeli v celách hradecké věznice, kde budou ve čtvrtek se vší pravděpodobností rozhodnuto o jejich vazebním stíhání. Mladistvý může být odsouzen až k deseti letům odnětí svobody. Giňovi hrozí mimořádný trest. Právu to sdělila Lenka Klouzová z tiskové skupiny východočeské policie.

Mordýři na svobodě

Ostatních pět dětí, které se na obludném hrdelním zločinu podílely, se podle zástupce ředitele rychnovské policie  Zdeňka Hlaváčka nachází ve výchovných ústavech.

"Dva jsou zpět v Kostelci nad Orlicí, jeden  v Praze, další v hradeckém diagnostickém ústavu a poslední pátý na psychiatrickém oddělení v Havlíčkově Brodě. Prakticky všichni mají možnost se z těchto zařízení snadno a beztrestně vzdálit," potvrdil Právu policejní důstojník.

Vladimír Giňa při výslechu razantně popíral, že se v blízkosti místa činu nacházel. Do Olešnice prý vraždící komando autem nedopravil. Když byl ovšem kriminalisty usvědčen, tak přítomnost přiznal, ale nemohl se rozpomenout, proč se tam nacházel. "Nepopřel však, že od dětí po vraždě část peněz z lupu převzal. Nadále ale tvrdí, že děti k tomu, aby starou ženu, pokud by činila potíže, zavraždily, rozhodně nenaváděl," dodal Zdeněk Hlaváček.

Komplot policie

Gábor Verian, který bydlí v Kostelci nad Orlicí ve stejném objektu jako Vladimír Giňo, by na nevinu svého souseda přísahal třeba i na mučidlech. Nikdy by prý nebyl schopen něčeho tak přízemního a ohavného, natož aby k něčemu tak závažnému ponoukal vlastní děti.

"Pro několik tisíc korun může někoho zamordovat jen šílenec a magor. Vždyť za tuhle směšnou částku dnes nic nepořídíte. Giňa by nevraždil ani za sto tisíc, ani za milión korun, ostatně ani za milión se nedá mnoho koupit," obhajoval před zpravodajem Práva svého kamaráda Gábor Verian.

Za výmysl a komplot policie pak považuje jeho nařčení z toho, že Giňa kluky k usmrcení olešnické penzistky navedl. Je přesvědčen, že jej kluci mohli požádat, aby je někam odvezl, ale pokud by se dovtípil, co mají v úmyslu, tak by z toho nevyvázli se zdravou kůží.

"Žijeme tady v pospolitosti už pět roků, takže vím, jak Giňa své děti vychovává. Poslechnou ho na slovo, takhle se o děti nepostaráte ani vy, gadžové. Přiznání z nich museli vytlouci poldové," pokračoval v obhajobě Verian, s nímž hlasitě souhlasila celá romská komunita přítomná jeho vyjádření pro Právo. "Nemohl být v Olešnici, slavil narozeniny syna na koupališti, poskytneme mu alibi," znělo z několika stran.

Pod dohledem soudce

"Dalo se předpokládat, že odezva ze strany pan Veriana, osoby kriminalistům velmi známé, bude přesně taková, jak vám ji tlumočil, protože za nejlepší obranu považuje razantní útok, což je nekonečná snůška rozličných stížnosti. Pro ilustraci uvádím, že většina úkonů této kauzy se prováděla v přítomnosti soudce, psychologa a pracovnice sociálně právní ochrany dětí," vysvětlil Právu zástupce rychnovského policejního ředitele Zdeněk Hlaváček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám