Hlavní obsah

Padl první rozsudek v kauze soudce Berky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V kauze údajně zmanipulovaných konkurzů, za nimiž stojí podle policie skupina kolem ústeckého soudce Jiřího Berky, padl u pražského městského soudu první nepodmíněný trest. Za prodej společnosti ZKL Klášterec nad Ohří má jít do vězení na 6,5 roku podnikatel Peter Schwarcz. Ten se ale odvolal.

Foto: Barbora Horešovská

Jedna z vystavených kreseb Pavla Kantorka.

Článek

Klášterecký podnik ZKL poslal Berka do konkurzu v červnu 2002 a konkurzním správcem ustanovil Daniela Thonata. Thonat prodal závod Schwarczově pražské firmě Comindustrial za 40 miliónů korun a společnost později stoprocentní podíl v klášterecké ZKL postoupila slovenskému výrobci ložisek a obráběcích strojů HTC Holding.

Slovenská firma byla do té doby konkurentem klášterecké ZKL. Generální ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil již dříve řekl, že konkurz podniku v Klášterci nad Ohří byl bezdůvodný a jeho důsledky znamenají pro koncern výrazné ohrožení.

Policie odhalila rozsáhlé spiknutí

Podle policie jde o rozsáhlý případ, v němž byl do tunelování podniků zapojen nejen konkurzní soudce Berka, ale i konkurzní správce Thonat, jeho zástupce Tuhý, zaměstnanec zpeněžování podstaty Lubor Kindl a soudní znalec Martin Jurenka. Policie pětici obvinila kvůli konkurzům na Union banku, ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko. Vyšetřování se ale týká i mnoha dalších firem.

Škoda, kterou měli stíhaní muži způsobit, se odhaduje na téměř 67 miliónů korun. Údajně ale měli v plánu zlikvidovat další podniky, v čemž jim policie zabránila. Škoda by tak byla o 200 miliónů vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám