Hlavní obsah

Otrávím vodu, vyhrožoval recidivista. Soud mu potvrdil pět let vězení

– Plzeň

Nejvyšší soud potvrdil verdikt nad recidivistou Markem Vadelem, jenž v dopisech z vězení hrozil otrávením pitné vody v českých městech. Krajský soud v Plzni jej poslal na pět let do vězení, rozsudek potvrdil také vrchní soud. Usnesení, kterým Nejvyšší soud bez veřejného jednání odmítl Vadelovo dovolání, je dostupné v soudní databázi.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Recidivista Marek Vadel u soudu v Plzni

Článek

Vadel se v rozeslaných dopisech snažil vyvolat dojem, že pisatelem je člen islámské teroristické skupiny. Na nápad s otrávením pitné vody ve městech ho podle jeho slov přivedlo sledování seriálu Kobra 11. Soudy uznaly Vadela vinným z vyhrožování teroristickým trestným činem a z šíření poplašné zprávy.

Vězeň strašil otrávením vody islamisty, dostal pět let

Krimi

V dovolání Vadel například uváděl, že svým jednáním nezpůsobil žádnou reálnou hrozbu, žádný teroristický čin ve skutečnosti nepřipravoval a dopisy psal v pohnutí mysli. Podle Nejvyššího soudu však Vadel naplnil znaky obou trestných činů.

„Trestné je zde samotné vyhrožování, které je způsobilé vzbudit důvodnou obavu, že zlo, kterým pachatel hrozí, je reálné a může být uskutečněno," stojí v usnesení.

Vadel byl v minulosti opakovaně trestaný, a to za násilnou i majetkovou trestnou činnost a také za znásilnění. Na svobodu měl vyjít v roce 2029. Muž se ale rozhodl dosáhnout dřívějšího propuštění výhrůžkami.

Dopis poslal i sobě

V dopisu, který v srpnu 2020 z borské věznice adresoval ministerstvu spravedlnosti, žádal jakožto člen údajné teroristické skupiny Al vira, aby český stát propustil všechny vězně, jejichž příjmení začínají písmeny A, L, V, I a R. Text napsal hůlkovým písmem a záměrně dělal pravopisné i stylistické chyby, aby to vypadalo, že autorem je cizinec špatně ovládající češtinu.

Po ministerstvu navíc žádal přes deset milionů korun a automobil.

Další dopisy pak Vadel poslal svým jménem také policejnímu vyšetřovateli a do regionální televize. Popisoval v nich smyšlené výhrůžky, které mu prý zaslali teroristé. Jeden dopis od „teroristů" adresoval i sám sobě a zanechal ho ve své cele.

Reklama

Výběr článků

Načítám