Hlavní obsah

Opatrovník na Sokolovsku obíral svého svěřence, z peněz platil dluhy

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Kriminalisté zahájili trestní stíhání 43letého muže z Habartova na Sokolovsku, kterého obvinili ze spáchání zločinu zpronevěry. Muž, který je opatrovníkem nesvéprávného stejně starého muže a měl jeho důchod použít na úhradu například nájmu či dalších povinných plateb, si podle policie místo toho peníze ponechal pro svoji potřebu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný byl na konci roku 2017 jmenován opatrovníkem ve svéprávnosti omezeného třiačtyřicetiletého muže. Na základě rozsudku Okresního soudu v Sokolově tak měl za něj činit veškerá právní jednání týkající se jmění a finančních záležitostí a řádně hospodařit s jeho finančními prostředky. Jenže to od poloviny roku 2018 nečinil,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Jakub Kopřiva.

Od této doby do poloviny října 2019 opatrovník podle policistů za muže každý měsíc přebíral invalidní důchod, ale peníze místo na nájem či splátky exekucí využil pro sebe.

„Třiačtyřicetiletému muži tím způsobil škodu téměř 140 tisíc korun,“ pokračoval mluvčí s tím, že v případě prokázání viny hrozí pachateli až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám