Hlavní obsah

Opařila svého půlročního syna, dostala podmínku

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

S ročním trestem vězení s podmínečným odkladem na tři roky ve čtvrtek odešla od krajského soudu v Pardubicích jedenatřicetiletá žena, která při koupání v pardubickém azylovém domě pro ženy vloni v říjnu opařila půlročního syna na téměř třetině těla. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně se odvolala.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Po celou dobu hlavního líčení se obžalovaná ke všem obracela zády.

Článek

Původně bylo její jednání kvalifikováno jako zločin těžkého ublížení na zdraví a státní zástupkyně Lenka Faltusová požadovala minimálně pětiletý trest ostrého vězení. Soud vyslyšel argumenty obhajoby a tragickou událost překvalifikoval na přečin těžkého ublížená na zdraví z nedbalosti, kde je trestní strop dva roky.

„Soud stál před těžkým rozhodnutím. Malému bezbrannému dítěti ublížila osoba nejbližší, jeho matka. Ale neshledal dostatek důkazů pro to, že ubližovala vědomě a záměrně. Pochybnosti vždy svědčí ve prospěch obžalovaného,“ řekl předseda senátu Roman Drahný.

„Nejsou žádné přímé důkazy, které by svědčily o úmyslu obžalované ublížit svému synovi. Není ani ucelený řetězec důkazů nepřímých,“ dodal soudce.

Znalkyně: Nešlo o nešťastnou náhodu

Státní zástupkyně se odvolávala na znalecké posudky psycholožky a psychiatričky, které shodně tvrdily, že obžalovaná nepochopitelně krutý čin spáchala úmyslně. Přestože obžalovanou obě klasifikovaly jako „osobu s intelektem nižším, než je populační průměr“, věřily, že opaření kojence nebylo nešťastnou náhodou.

„Její počínání bylo řízené, vědomé a plánované,“ řekla u soudu znalkyně psychologie Lenka Čermáková. Tím argumentovala pak v závěrečné řeči státní zástupkyně, podle které obžalovaná ohrozila život dítěte proto, aby potrestala jeho otce, se kterým měla neshody.

Není hodna toho, aby zastávala funkci matky, ale justice tomu nedokáže zabránit
soudce Roman Drahný

„Pro ni chlapeček byl nástroj nenávisti k jejímu druhovi, otci dítěte,“ řekla v soudní síni státní zástupkyně Lenka Faltusová, která se okamžitě po vynesení rozsudku odvolala k vrchnímu soudu. Obě znalkyně se shodly na tom, že žena, zatím nepravomocně odsouzená, je zodpovědná za své počínání a dokáže rozpoznat jeho následky, ale varovaly před recidivou, možností další agrese vůči případným možným dalším potomkům.

Tři její děti jí už byly odebrány, protože se o ně starala hanebným způsobem, a skončily v pěstounské péči. Přesto nevylučuje možnost, že porodí další, ale postarat se pak o ně nechce a zřejmě ani dlouhodobě nedokáže. „Není hodna toho, aby zastávala funkci matky, ale justice tomu nedokáže zabránit,“ připustil soudce Drahný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám