Hlavní obsah

Odvolací soud už potřetí vrátil rozhodnutí v případu přepadení rodiny s dítětem

Právo, Petr Marek

Případ Martina Koudelky, který čelí obžalobě kvůli přepadení a okradení rodiny v jejím domě v Jedovnicích na Blanensku se vrací zpátky brněnskému krajskému soudu k novému projednání a rozhodnutí. Řešit ho však bude jiný senát. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci, když zrušil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 3. července, který Koudelku poslal na 8,5 roku do vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vrchní soud tak učinil už potřetí. Pokaždé z důvodu, že vina obžalovaného nebyla bez důvodných pochybností prokázána. Koudelka si rozhodnutí nevyslechl. Jednání se na vlastní žádost nezúčastnil.

„Napadený rozsudek trpí stejnými vadami, jako ty předchozí. Hodnocení důkazů je provedeno tak, že neodstranilo pochybnosti, na které jsme poukazovali. Jde především o jediný přímý důkaz proti obžalovanému, tedy shodu DNA s krví obžalovaného z kobercové pásky, kterou pachatelé lidi v domě spoutali. Krajský soud se nevypořádal s tím, zda mohlo dojít k přenosu stopy DNA na pásku, zda tam byla zachycena před činem, v jeho průběhu, nebo po něm, Tento požadavek obešel. Logicky ale nehodnotil ani některé další důkazy,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Ivo Lajda.

Přepadení se stalo 19. ledna 2012. Lupiči tehdy zaklepali na dveře, a když jim žena otevřela, srazili ji na zem a spoutali. Stejně dopadl i její malý syn. Na jejího přítele mířili pistolí a ochromili ho paralyzérem. Z domu si pak odnesli téměř devět set tisíc korun. Žena při tom utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu.

Za přepadení rodiny s dítětem dostal muž napotřetí 8,5 roku

Krimi

Koudelka se k loupeži nikdy nepřiznal. Tvrdil, že byl v době přepadení na jednání. Důkazy, které k tomu doložil, se však krajskému soudu zdály nevěrohodné, a tak je neakceptoval. V jeho domě navíc policisté zajistili mimo jiné i lamač zámků a páčidlo.

Za klíčový důkaz ale krajský soud považoval shodu DNA s krví obžalovaného z kobercové pásky, kterou pachatelé lidi v domě spoutali. Kriminalisté tam totiž našli právě Koudelkovu krev. Druhého z pachatelů se policistům nepodařilo dopadnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám