Hlavní obsah

Odsouzený za vraždu sousedky spáchal v cele sebevraždu

OSTRAVA

Na doživotí odsouzený 42letý Václav Schejbal z Dívčího Hradu na Bruntálsku v neděli ráno spáchal v ostravské vazební věznici sebevraždu. Schjbal dostal loni v listopadu doživotí za brutální vraždu sousedky.

Článek

"V cele jsme našli dopis na rozloučenou. V něm se odsouzený omlouvá za to, co provedl," řekl mluvčí ostravské policie Milan Klézl. "V cele, kde byl muž odsouzený sám, jsme našli i prázdné plato od léků Algifen. Přivolaný lékař konstatoval smrt bez cizího zavinění. Navíc nařídil provedení soudní pitvy," doplnil.

Vraždil ze msty

Schejbal loni v únoru napadl bezbrannou 38letou matku dvou dětí sekyrou a zasadil jí do hlavy osm ran. Motivem byla podle soudce a státního zástupce msta. Nesmířil se totiž skutečností, že na něj žena, kterou podle svých slov miloval, podala trestní oznámení za vyhrožování a vniknutí na cizí pozemek.

Těsně před vraždou Schejbala totiž předvolala policie kvůli obtěžování rodiny zavražděné ženy. V protokolu se dočetl, kdo trestní oznámení podal, a rozhodl se pomstít. Jen několik hodin po návratu z policejní služebny vzal z domu rodičů těžkou sekeru a počkal, až bude sousedka doma sama. "Pak vnikl do domu a na nic netušící ženu zaútočil. Rány byly tak silné, že napadená neměla šanci přežít," popsal osudný den soudce.

Recidivista čekal na odvolání

Na silnici pak potkal manžela zavražděné, kterému řekl, že mu zabil babu. Schejbala soudce označil za zvlášť nebezpečného recidivistu. Před lety se totiž pokusil zabít svou družku, kterou čtyřikrát bodl nožem. Žena útok přežila a násilník byl nakonec v roce 1997 odsouzen pouze za pokus o těžké ublížení na zdraví. Vězení opustil na podzim roku 1999.

Schejbal se proti verdiktu krajského soudu loni v listopadu odvolal, i když při odchodu ze soudní síně novinářům řekl, že trest je spravedlivý. "Rozsudek ještě nebyl pravomocný. Vězeň u nás proto čekal na soud v Olomouci," řekl ředitel věznice Jan Hlisník. Případem se nyní zabývá policie, která zjišťuje, zda nepochybil někdo ze zaměstnanců věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám