Hlavní obsah

Odklízení sražených vlaků na Litoměřicku potrvá minimálně do pondělí

Litoměřice

Minimálně do pondělního večera bude mimo provoz trať z Ústí nad Labem do Lysé nad Labem. Správci železnice odklízejí v Žalhosticích na Litoměřicku následky nehody dvou nákladních vlaků. Odklízení pokračuje pomalu, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Srážka dvou vlaků na LitoměřickuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Dva nákladní vlaky se čelně srazily v sobotu dopoledne, strojvedoucí jednoho z nich utrpěl lehké zranění.

"Odklízecí práce probíhají bez problémů, ale jdou pomalu. Na místě jsou dva naše pomocné pracovní vlaky. Poškozené vagóny nasazují zpátky na koleje a odvážejí je pryč," řekl Illiaš s tím, že v pondělí navečer by mohl být provoz obnoven alespoň na jedné koleji. Správci tratí kvůli nehodě zrušili výluku mezi Úvaly a Běchovicemi a odklánějí tímto směrem nákladní dopravu. Osobní dopravu nahrazují v úseku od Sebuzína na Ústecku do Polep na Litoměřicku autobusy.

Foto: Správa železniční dopravní cesty

Na Litoměřicku se čelně srazily dva vlaky.

Drážní inspekce už dříve uvedla, že příčinou nehody byla pravděpodobně lidská chyba. V době nehody platila na trati výluka, soupravy jezdily jen po jedné koleji. Vlak s prázdnými plošinovými vozy, který jel ve směru od Ústí nad Labem, měl zůstat stát ve Velkých Žernosekách a počkat na vlak s uhlím, který jel v opačném směru.

Vlak nezastavil

"Vlak od Ústí nad Labem ale ve stanici Velké Žernoseky nezastavil, projel kolem návěsti zakazující jízdu, poškodil výhybku a vjel na trať směr Litoměřice. V důsledku této nedovolené jízdy vlaku zabezpečovací zařízení změnilo návěst dovolující jízdu vlaku od Litoměřic na návěst stůj," řekl už dříve náměstek inspekce Jan Kučera.

Strojvedoucí druhého vlaku okamžitě zastavil. Před možným zraněním se zachránil skokem z lokomotivy. "Vlak od Ústí nad Labem narazil do stojícího vlaku rychlostí 50 - 60 kilometrů za hodinu," dodal Kučera.

Foto: Správa železniční dopravní cesty

Srážka dvou vlaků na Litoměřicku

Policie podle krajské mluvčí Aleny Bartošové zatím nikoho neobvinila. "Vyšetřování dál pokračuje. Případ prověřujeme jako podezření z obecného ohrožení," řekla Bartošová. Škody půjdou do desítek miliónů korun. Kromě souprav je poškozená i trať a trakční vedení.

Čelní srážky vlaků jsou podle Drážní inspekce v Česku neobvyklé. Před tou v Žalhosticích se naposledy stala v roce 2011 u Vodňan v jižních Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Litoměřicku se čelně srazily vlaky

Na trati mezi Velkými Žernoseky a Litoměřicemi se v sobotu dopoledne čelně srazily dva nákladní vlaky. Doprava na trati je zastavena. Strojvedoucí jednoho...

Výběr článků

Načítám