Hlavní obsah

Odchod vyšetřovatele Harvardů a IPB může zvýšit napětí v policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ohlášený odchod detektiva Úřadu finanční kriminality a ochrany státu Václava Lásky z policejních služeb, zdůvodněný argumentem, že policisté na tomto úřadu nemohou v klidu pracovat a jsou vystaveni mocenským tlakům, může zvýšit napětí v policii.

Foto: Ondřej Mahovský

Gruzínský pákař Apoloni Beridze bojuje o medaili

Článek

To bylo už dřív vyvoláno ohlášeným sloučením dvou významných útvarů - Úřadu finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS) a Úřadu pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti (ÚOK).

"K odchodu mě přiměly především neuspokojivé podmínky pro práci. Nemám na mysli pouhé materiální podmínky, nýbrž celkové prostředí, ve kterém se zde pracuje. Zopakuji pouze, že jsem ve své policejní práci vystaven mocenským tlakům. Vím, že se ta věta dá vykládat různě. Upřesňovat to však nebudu," řekl včera Láska Právu.

Osmadvacetiletý detektiv, který vedl vyšetřování případů Harvardských fondů a krachu Investiční a Poštovní banky, podal výpověď tento týden v úterý. "Odcházím k 30. dubnu," upřesnil včera.

Někteří znalci policejního prostředí se domnívají, že odchod uznávaného vyšetřovatele může jednak zkomplikovat řešení dvou tak důležitých kauz, na druhou stranu vyvolat třeba i řetězovou reakci u dalších specialistů, konfrontovaných s nejistotou, co bude, až se oba úřady spojí.

Možné komplikace při vyšetřování Harvardů a IPB nakonec nevyloučil ani ministr vnitra Stanislav Gross. "Připouštím, že to nějaké zbrzdění může přinést," řekl Právu. Že existuje napětí ve slučovaných úřadech ÚFKOS a ÚOK, přiznala i mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

"Při velkých reorganizacích dochází ke zvýšenému napětí a diskusím mezi lidmi reorganizovaného útvaru. Je to otázka především adaptability na nové prostředí, novou strukturu, na nové pracovní vztahy. Je to psychologický aspekt, jde totiž o propojení dvou policejních činností desítky let samostatných," řekla Právu Kosinová. Uvedla, že oba útvary ÚFKOS a ÚOK mají téměř totožné kompetence.

Protikladné reakce

Láskovo rozhodnutí vyvolalo mezi policisty protikladné reakce. Část detektivů tvrdí, že Láska měl odvahu poukázat na vměšování politiků a vysokých policejních funkcionářů do vyšetřování velmi závažných případů korupce a hospodářské zločinnosti, část míní, že tak zlé to zase není.

"Vyšetřovat třeba tunelování České spořitelny je o hubu. Dotýká se příbuzných nejvyšších politických špiček. A tak litujeme každého, kdo to dostane na stůl," řekl Právu detektiv Úřadu finanční kriminality a ochrany státu, který na rozdíl od Lásky trvá na utajení svého jména.

"Zamlčují, že čím podezření z korupce a hospodářského zločinu jde výš, tím více jsou policisté pod tlakem nadřízených. Ti se zase musí zavděčit těm, kdo je do funkce dosadili, nebo je z ní mohou odvolat," řekl detektiv protikorupční služby ÚOK, který rovněž nechtěl být jmenován.

Zdůraznil, že Láska upozornil na nešvary. "To bohužel jde až ve chvíli, kdy policista odchází. Já neodcházím," dodal detektiv. Existenci vnějších tlaků na vyšetřovatele připustila i Kosinová. "V žádném případě u práce tohoto charakteru nelze vyloučit vnější vlivy na samotné zpracovatele. Je nutno zdůraznit, že každý policista musí být na takové profesní úrovni, aby jim byl schopen čelit a odolávat," konstatovala mluvčí Kosinová.

Hlas z terénu: sloučení prospěje

Pokud jde o sloučení dvou zatím samostatných úřadů, byla většina dotázaných odborníků z mimopražských policejních ředitelství přesvědčena, že jde o správnou cestu, která by mohla zvýšit úspěchy v boji s organizovaným zločinem a ekonomickou kriminalitou.

"Organizačně a systémově je to dobrá cesta. Samostatné útvary byly vytvářené hlavně proto, aby byl pro určité lidi zajištěn dostatek řídících funkcí," uvedl jeden z bývalých vysoce postavených důstojníků policejního prezidia, řídící dnes okresní policejní ředitelství.

Rozhovor s Václavem Láskou

Neuvedete ani jeden konkrétní příklad špatných podmínek a mocenských tlaků, jež uvádíte jako důvod svého odchodu z policie?

Nepodařilo se mi změnit podmínky, za kterých se vyšetřuje. Příklady neuvedu. Řeknu jeden, a oni se tady toho chytí.

Kdo jsou ti oni?

Bez komentáře.Já jsem prostě své řekl. Ať se k problémům vyjádří jiní.

Není skutečným důvodem vašeho odchodu to, že se s vámi nepočítá na řídící místo?

Na žádnou funkci jsem neaspiroval.

Někteří policisté s vámi sympatizují. Tvrdí, že i oni jsou vystavováni třeba při vyšetřování managementu České spořitelny a podobných kauz politickým tlakům. Souhlasíte?

Zkušenosti kolegů, kteří vyšetřují kauzy dotýkající se politiků nebo jejich blízkých, s tím, že jsou pod politickým tlakem, jsou oprávněné a chápu je. Měli by promluvit.

Kam po odchodu nastoupíte?

Nevyjednal jsem si žádné místo. Nevím, kde budu pracovat.

(apb)

"Pokud se bude tento nově vznikající útvar zvětšovat, bude zájem o naše nejlepší lidi. Není tedy vyloučeno, že dojde k přesunu lidí v rámci policie. Jinak žádné napětí mezi námi nepanuje, protože všechno je ještě vzdálené. Sloučení je ku prospěchu věci," řekl Právu šéf hospodářské kriminálky jihomoravské policejní správy v Brně Jiří Šůrek.

Reklama

Výběr článků

Načítám