Hlavní obsah

Odběratelé šéfa lihové mafie Březiny stanuli před soudem, daňový únik měl být přes půl miliardy

Právo, Aleš Honus

Čtyři muži, obžalovaní z daňových úniků v celkové výši přes půl miliardy v souvislosti s nelegální výrobou alkoholu, stanuli v pondělí poprvé před ostravským krajským soudem. Podle státního zástupce nezávisle na sobě nakupovali velké množství nezdaněného lihu, ze kterého vyráběli nápoje a dále je prodávali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na snímku zleva Kamil Hrachovec a Petr Trubačík na chodbě ostravského krajského soudu

Článek

Jejich společným dodavatelem byla firma Moravia Chem, kterou vlastnil šéf lihové mafie Radek Březina, jenž byl loni v jiné kauze odsouzen k třináctiletému trestu.

Na lavici obžalovaných usedli Kamil Hrachovec, Marek Macej, Martin Plaček a Petr Trubačík. Projednávaný případ se odehrál ještě před vypuknutím tzv. metanolové aféry. I přes vědomí, že spolupracují se členy organizované skupiny, podle obžaloby v letech 2003 až 2010 nakoupili od bratrů Březinových, kteří působili ve firmě Moravia Chem, statisíce litrů tzv. mimobilančního lihu a z toho dále vyráběli lihoviny, aniž by odvedli spotřební daň.

„Takto měli obžalovaní způsobit České republice škodu přesahující půl miliardy korun,“ uvedl mluvčí soudu Jiří Barč. V případě prokázání viny jim hrozí až 14 let vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Projednávání kauzy takzvané lihové mafie u Olomouckého vrchního soudu.

Čeká se na svědky a znalce

Jak vyplývá z obžaloby, nejaktivněji si počínal Petr Trubačík, ten se měl dopustit daňového úniku ve výši 343 miliónů korun nákupem a prodejem jednoho a čtvrt miliónu litrů lihu. Líh od firmy Radka Březiny podle zjištění policie nakupoval v letech 2003 až 2010, velkou část pak prodával Plačkovi, který z něj dále vyráběl lihoviny.

Z nákupu lihu a výroby lihovin jsou obžalovaní také Marek Macej a Kamil Hrachovec, kteří mají na svědomí daňové úniky „jen“ v desítkách miliónů korun. Oba muži vypovídali jako první a oba tvrzení obžaloby popřeli.

Zatímco Kamil Hrachovec se distancoval úplně od všeho a tvrdil, že Radka Březinu vůbec nezná a nikdy s ním neobchodoval, Martin Plaček několik kontaktů přiznal, ale vše podle něj bylo v zákonných mezích. Poznal ho v době, kdy se v Ostravě pokoušel podnikat ve výrobě alkoholu pod hlavičkou likérky Marko. „Zkoušel jsem to rozjet, všechno jsem dělal sám ručně, lihoviny jsem rozléval za pomoci trychtýře. Za den jsem udělal jednu paletu, víc jsem nestíhal,“ popsal své podnikání. V té době mu údajně Březina nabízel spolupráci, nakonec se ale nedohodli a zůstaly mezi nimi i nějaké dluhy.

Po výslechu obžalovaných bude soud odročen za účelem předvolání svědků, případně soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám