Hlavní obsah

Obžalovaný z vraždy zabíjel kvůli stokoruně

Novinky, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Senát Krajského soudu v Hradci Králové zahájil ve středu hlavní líčení ve věci vraždy jednaosmdesátileté Marty Ondráčkové z Pardubic. Na lavici obžalovaných sedí dvaatřicetiletý Pavel Moučka, který ženu usmrtil kvůli 110 korunám.

Článek

Čin se odehrál začátkem loňského července, shodou okolností v den ženiných narozenin. Moučka po předchozím popíjení v pardubickém baru odjel v podvečer taxíkem na místní sídliště Dukla do bytu staré paní, kterou dobře znal.

"Občas jsem si od ní půjčoval peníze. Pustila mne do bytu a já jí požádal, zda bych si nemohl zatelefonovat," vypověděl v přípravném řízení. Před soudem však hovořit odmítl.

Dupl oběti na hlavu, aby zmlkla

Při telefonování v předsíni si všiml koženkové tašky, pověšené na věšáku. Ohmatal jí a zjistil, že uvnitř je peněženka. Chtěl tašku sejmout, ale shodil při tom z poličky telefonní přístroj. Hluk ženu přilákal do předsíně, aparát zvedla a odnesla do kuchyně. Tam si Moučka všiml nože, nenápadně se jej zmocnil a zastrčil si jej za pásek kalhot na zádech. Povídali si spolu a když se žena otočila, Moučka ji bodl do zad. Spadla na zem a začala nahlas naříkat.

"Dupl jsem jí na hlavu, aby zmlkla. Prohledal jsem byt a víc než 110 korun jsem nenašel. Celé to netrvalo déle než deset minut," přiznal 104 kilogramů vážící muž, který zraněnou opustil, aniž by se pokusil jí jakkoliv pomoci. Policisté jej dopadli 24 hodin po spáchání činu.

Obžalovaný je v podmínce

Kolem devatenácté hodiny volala ženě snacha, aby jí popřála k narozeninám. "Naříkala, že je jí hrozně zle. Zburcovala jsem rodinu, příbuzní se dostali násilím do bytu a babičku objevili," řekla. Oběť však mezitím na místě vykrvácela.

Nezaměstnaný Moučka je v podmínce za krádež. Podle svých slov si často půjčoval peníze od různých lidí. "Moje dluhy můžou celkem činit několik desítek tisíc korun," připustil.

Rozsudek by měli soudci vynést ve čtvrtek. "Obžalovanému hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody, případně trest výjimečný," uvedla hradecká státní zástupkyně Hana Flídrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám