Hlavní obsah

Obviněných po policejním zásahu v pražských nemocnicích přibývá

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie rozšířila počet obviněných po rozsáhlém zásahu v pražských nemocnicích a zdravotnických firmách. Stíhá už devět lidí a dvě firmy. V sobotu to uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Nově byli obvinění čtyři lidé a jedna firma. Pro dva již dříve obviněné bude žalobce požadovat vazbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

„Nově bylo rozhodnuto o stíhání čtyř fyzických osob a jedné právnické osoby. A to pro trestné činy zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, podplacení a přijetí úplatku,“ řekla Právu Bradáčová.

U dvou lidí se podle ní rozhodl stání zástupce podat návrh vzetí do vazby, o kterém byl měl do nedělního rána rozhodnout Obvodní soud pro Prahu 5.

U obviněných hrozí, že by mohli při stíhání na svobodě ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. U jednoho z nich se také žalobce obává, že by mohl pokračovat v trestné činnosti.

Celkem jedenáct zadržených

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od čtvrtka zasahovali v Nemocnici Na Bulovce, Nemocnici Na Františku či desítkách sociálních zařízeních ve Středočeském kraji. V rámci domovních i nedomovních prohlídek vstoupili také do domu bývalé ředitelky Bulovky Andrei Vrbovské či firem HTS Corporate Group či zdravotnické B. Braun.

Razie se týkala uplácení při zadávání veřejných zakázek na stravování v Nemocnici Na Františku. V souvislosti s tím bylo kvůli podezření z podplácení, vydírání a manipulaci veřejných zakázek už dříve obviněno pět lidí a jedna firma. Obviněným hrozí tresty od pěti do dvanácti let.

Zásah v nemocnici Na FrantiškuVideo: Novinky

Mezi obviněnými jsou podnikatel Tomáš Horáček, který měl podle médií úplatky domlouvat, šéf Nemocnice Na Františku Robert Zelenák, doktor Martin Stříteský, jednatelka firmy Veřejné zakázky Jitka Ulrichová a exmanažer cateringové firmy Eurest Antonín Tvrdoň. Obviněnou firmu je Compass Group Czech republic, která je nástupkyní společnosti Eurest.

Z celkové ho počtu jedenácti zadržených lidí dosud zůstává zadržených šest, uvedla Bradáčová. To, zda je mezi těmito šesti lidmi také ve čtvrtek zadržený ředitel Bulovky František Novák, zatím není jasné.

Jak to bylo?

Tvrdoň, tehdejší manažer cateringové firmy Eurest, dnes Compass Group Czech republic, měl dle médií společně s ředitelem Nemocnice Na Františku Robertem Zelenákem připravit výběrové řízení na míru jediné firmě. Tvrdoň za to měl poskytnou dva úplatky v celkové výši téměř 10 miliónů korun.

Úplatky měl údajně domlouvat severočeský podnikatel Tomáš Horáček, který byl již dříve odsouzen za pojistný podvod a byl podezřelý z nabírání černých duší pro ČSSD.

Horáček vlastní přímo či nepřímo společnost První chráněná dílna, která má za několik posledních let s Bulovkou uzavřené více než dvě desítky smluv na nejrůznější služby. Díky těmto smlouvám inkasoval Horáček od nemocnice desítky miliónů korun.

Zásah v Nemocnici Na BulovceVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám