Hlavní obsah

Oběť mi třikrát naběhla na nůž, tvrdí obžalovaný z vraždy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podlaha od krve, na zemi ležící muž se silami v koncích a v ložnici zastlaná mrtvola ženy. Takový obrázek se naskytl policistům, když vrazili do jednoho z bytů v Brně-Bosonohách. Podle vyšetřovatelů leží tíha odpovědnosti právě na muži, kterého policisté v bytě našli, padesátiletém Vladimíru Zárybnickém, který se ve čtvrtek před brněnským Krajským soudem začal zodpovídat z vraždy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Zárybnický (vlevo) u soudu tvrdil, že se jen bránil útoku.

Článek

Pokud ho soud uzná vinným, může skončit až na 20 let za mřížemi.

K tragédii došlo za zdmi bytu na začátku února letošního roku. Zárybnický v něm bydlel se svou družkou, ale vztah už dávno nebyl tak harmonický jako před několika měsíci, kdy se dala dvojice dohromady. Všechno vyvrcholilo po jedné z častých hádek.

„Když obžalovaného žena vyhazovala z jejího bytu, třikrát ji nožem s čepelí o délce 15 centimetrů bodl do hrudníku. Zemřela na vykrvácení, obžalovaný ji zastlal v ložnici peřinami a v bytě dál několik dnů bydlel,“ řekl v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdíra.

Snědl jsem prášky, chtěl jsem si pustit plyn, ale trouba byla na elektriku, oběsit se nebylo kde, tak jsem se chtěl podřezat ve vaně, ale vystydla mi voda.
obžalovaný

„Byl jsem napaden, jednou ráno přišla do kuchyně, stál jsem zády a najednou mi kolem krku projel nůž. Šla po mně, měl jsem strach, začali jsme se o ten nůž tahat, ona zaškobrtla, přitáhla mě k sobě a já na ní spadl. Měla vytřeštěné oči, hned mi bylo jasné, co se stalo, ale doufal jsem, že to nic není. Ona ale ten nůž vytáhla a šla po mě zase. Pak jsem asi omdlel nebo co,“ nabídl soudu svou verzi Zárybnický s tím, že žena se pak ještě další náhodou nabodla znovu.

Po činu se prý dostal do depresí a rozhodl se skoncovat se životem. „Snědl jsem prášky, chtěl jsem si pustit plyn, ale trouba byla na elektriku, oběsit se nebylo kde, tak jsem se chtěl podřezat ve vaně, ale vystydla mi voda. Nakonec jsem se chtěl bodnout do srdce, ale nůž sjel po žebru a ulomila se mu špička. Tak jsem nakonec zavolal na policii,“ prezentoval pochechtávající se obžalovaný, kterak v bytě s mrtvou družkou několik dní žil.

Žena mohla žít

Podle znalců rány na těle mrtvé ženy příliš neodpovídaly popisu obžalovaného, ani při rekonstrukci se rozpory objasnit nepodařilo. „Žádná z ran nemusela být smrtelná, pokud by byla poskytnuta lékařská péče, žena mohla přežít. Přežívala možná až několik desítek minut,“ upozornili znalci.

O Zárybnického osudu by mohl senát v čele s Halinou Černou rozhodnout do konce prázdnin, soud bude muset ještě vyslechnout znalce psychology a psychiatry vzhledem k duševním problémům obžalovaného.

Reklama

Výběr článků

Načítám