Hlavní obsah

Obec Lopeník k tragickým závodům dala souhlas

Právo, Petr Marek

Představitelé Lopeníku na Uherskohradišťsku k rychlostní zkoušce v rámci Autogames Rally Show Uherský Brod, při které tam v sobotu přišly o život čtyři mladé dívky, souhlas s konáním závodů v obci dali. Znali i přesnou trasu, po které účastníci pojedou.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Při nehodě zemřely čtyři dívky.

Článek

Právu to v úterý potvrdil vedoucí správního odboru Městského úřadu v Uherském Brodě Martin Kubiš.

„Jsme orgán, který tyto akce povoluje. Od obce Lopeník jsme dostali písemně kladné stanovisko podepsané starostou, tedy jejím statutárním zástupcem,“ vysvětlil Kubiš s tím, že souhlas celého zastupitelstva ze zákona nutný není. „Kdyby závody v obci nechtěli, nepovolili bychom je tam,“ dodal k tomu ještě Kubiš.

„Obec znala přesnou trasu. Od pořadatelů dostala mimo jiné mapku, kde byla vyznačena,“ konstatoval předseda Svazu rallye Pavel Schovánek.

Nehoda na rallye otřásla příbuznými a známými zemřelých dívekVideo: Novinky

Vzpomněl si i starosta

Na souhlas si nakonec ­vzpo­mněl i starosta Lopeníku Antonín Dulínek, ač ještě v úterý tvrdil, že si není jistý, na co a zda ho vůbec vydával. Dokument, jak sliboval, ale stále ještě nedohledal.

„Souhlas k závodům jsem skutečně dal. Nikdo ze zastupitelů, ale ani z občanů, s nimiž jsem o tom hovořil, totiž neprotestoval,“ dodal starosta.

Jeho slova potvrdila i místostarostka Martina Janíková. „Někdy v létě jsme se sešli na pracovní schůzce a tam nás starosta o konání závodů informoval. Byli tam všichni zastupitelé a nikdo výhrady neměl. Písemný dokument však o tom není. Ten se z takových jednání nepořizuje. Zápis se dělá jen z veřejných zasedání zastupitelstva a tam jsme ty nešťastné závody neprojednávali,“ řekla Právu Janíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám