Hlavní obsah

O zločinech Berdychova gangu mají vypovídat stovky svědků

PRAHA

Vyslýcháním desítek, možná až stovek svědků pokračuje rozplétání zločinů připisovaných gangu kolem Davida Berdycha, propojeného s elitními policisty. Tento týden bylo u výslechu asi 20 svědků, jejich výpovědi potvrzují dosud vznesená obvinění, řekl ČTK státní zástupce.

Foto: Irena Bucharová

žáci 4. A kunovické základní školy U Pálenice

Článek

Na příští týden má policie předvoláno dalších 25 lidí. Jde zejména o poškozené a náhodné svědky trestné činnosti, upřesnil žalobce. Ani tím ale maraton výslechů nekončí. Kromě civilních občanů má totiž svědčit i řada policistů z nejrůznějších útvarů. Půjde o zhruba 40 až 50 policistů, uvedl žalobce. Zatím ale čeká na to, až budou zproštěni mlčenlivosti.

Gang kolem Berdycha má podle obvinění na svědomí vraždy, loupeže a vydírání bohatých podnikatelů. V největším případu organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky je už obviněno 40 lidí, další ještě přibudou.

Kauza je zcela ojedinělá zejména podezřením, že se tentokrát s podsvětím spolčili i bývalí elitní detektivové, kteří možná gangu šéfovali. Jsou to důstojníci Josef Opava, Petr Koňařík, Jiří Kaňka a Jiří Žofčín, kteří měli u policie bojovat s organizovaným zločinem, dopravní policista Jiří Železný a expolicista Karel Suchomel, který je ve vězení. Opava s Koňaříkem jsou ve vazbě. Spoustu jejich kolegů teď čeká jako svědky výslech.

Gang nakradl milióny

Členové gangu se podle policie v letech 1996 až 2002 obohatili o desítky milionů korun. Podle obvinění v přestrojení za policisty přepadli a unesli asi 14 podnikatelů, dva prý zavraždili. Navíc při fingovaných dopravních kontrolách přepadali kamiony. Díky napojení na detektivy využívali znalostí policejní taktiky, používali policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady.

Zpočátku byl za hlavního organizátora považován jednatřicetiletý Berdych, kterému v prosinci prvoinstanční soud vyměřil v jiné kauze 11 let vězení. Postupně se ale začaly karty obracet v neprospěch stíhaných policistů. Z organizátorství je totiž obviněn i Opava. Kdo z nich byl ale opravdu hlavou celého gangu, nelze v této fázi vyšetřování jednoznačně říct.

Gang pomohl rozkrýt jeho člen Miroslav Houdek, který byl už za pět let stará přepadení podnikatelů Josefa Beneše ze Čkyně na Prachaticku a Karla Volavky z Prahy odsouzen na 12 let. Zároveň s ním dostal o rok kratší trest i Suchomel.

Reklama

Výběr článků

Načítám