Hlavní obsah

O dalším osudu katarského prince se začne rozhodovat v pondělí

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

O dalším vývoji v kauze katarského prince šajcha Hamada A. as-Sáního, obžalovaného u nás za sex z nezletilými školačkami, bude rozhodovat Městský soud v Praze. Ten by měl znovu posuzovat případné propuštění as-Sáního z vazby, které minulý týden zamítl Obvodní soud pro Prahu 2.

Článek

Ten se tak vzepřel rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Němce o předání šajchova stíhání katarským úřadům. Je však pravděpodobné, že i přes postoj ministra as-Sání před českým soudem stane, líčení totiž začíná už v pondělí.

"Podal jsem proti zamítnutí propuštění z vazby stížnost, protože jsem přesvědčený, že ministrovo rozhodnutí je pro soud závazné a důvody vazby tak pominuly," řekl včera Právu as-Sáního obhájce Josef Lžičař.

Zároveň uvedl, že podal k městskému soudu také návrh, aby celý případ Obvodnímu soudu pro Prahu 2 odňal pro jeho podjatost. "Jestliže soudkyně řekla, že nebude respektovat rozhodnutí ministra, nelze očekávat spravedlivý proces," odůvodnil tento krok obhájce.

Soudkyně Monika Křikavová, která má případ na starosti, tento týden uvedla, že jediným orgánem, který je oprávněn předání za hranice navrhnout, je soud. "Ministerstvo zde funguje jen jako jakási servisní organizace, která zprostředkuje komunikaci," nechala se slyšet Křikavová.

Senáty jsou dva, spis jen jeden

"O stížnosti bude soud rozhodovat i s přihlédnutím ke stanovisku ministra, které je nezpochybnitelné. Zatím jsme však neobdrželi spis, do té doby, než ho budeme mít, nemůže senát zasednout," řekl Právu místopředseda městského soudu Bohuslav Horký.

Rozsáhlý spis v tuto chvíli leží u obvodního soudu a s největší pravděpodobností tam ještě nějaký čas zůstane. "Na pondělí 25. dubna jsem totiž nařídila hlavní líčení," uvedla Křikavová. Pravděpodobnost, že by se as-Sání dostal do Kataru ještě před začátkem soudu, je tak minimální.

"Zatím počítáme s tím, že princ před soudem stane. Je ale stále možné, že líčení v pondělí vůbec nezačne. Podal jsem totiž návrh na jeho odročení, protože můj klient nedostal obžalobu přeloženou do rodného jazyka, na což má ze zákona nárok," řekl Lžičař.

O předání as-Sáního stíhání katarským úřadům rozhodl ministr Němec po dlouhodobém vyjednávání s katarskou stranou. Ta se zaručila, že případ nezamete pod stůl a bude v něm nadále pokračovat.

Katar prý stíhá i členy emírovy rodiny

Šajch Hamad je vzdálený příbuzný katarského emíra Hamada bin Chalífy as-Sáního, a vyskytly se proto úvahy, že mu jeho původ pomůže po návratu do Kataru ke svobodě. Novinářka z předního katarského listu ar-Rája Surája Nafíová ale tvrdí, že tomu tak nebude. "Pokud se katarští činitelé Praze zavázali, že šajcha Hamada postaví před soud, bezpochyby slib dodrží," řekla Právu.

"Úřady nyní v zemi vedou tažení proti korupci a další kriminalitě a členů široké vládnoucí rodiny je za různé delikty stíhána celá řada. Emír se snaží v rámci zavádění demokracie dokázat, že zákony platí pro všechny stejně, bez ohledu na původ," dodala Nafíová.

Dětský fond OSN (UNICEF) v Kataru prakticky nezaznamenal zneužívání dětí, s výjimkou nasazování malých chlapců z jižní Asie jako žokejů pro velbloudí dostihy, což se nyní vláda snaží pod mezinárodním tlakem vymýtit. Podobně vyznívá i zpráva amerických úřadů hodnotící stav lidských práv v monarchii.

Prostituce je v Kataru spojena s dospělými ženami především z bývalého Sovětského svazu a jihovýchodní Asie, je však nezákonná a trestné je i její organizování.

"Zneužívání dětí se zde velmi přísně trestá," řekla katarská novinářka. "Postižitelný je i sex mimo manželství, takže si nemyslím, že by případ šajcha Hamada jen tak vyšuměl do ztracena - i kvůli případné mezinárodní ostudě," tvrdila.

Podle dostupných poznatků Práva však o případu zneužívání českých dívek šajchem Hamadem ještě žádná média v Kataru neinformovala.

Břetislav Tureček, Právo

Soudkyně Křikavová však v odůvodnění svého odmítavého postoje uvedla, že soud nedostal do ruky přesvědčivé důkazy o tom, že činy, za které je u nás člen katarské královské rodiny obžalován, jsou trestné i v jeho rodné zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Spor o vydání katarského prince rozhodne soud

Kauza katarského prince, obviněného ze zneužívání nezletilých dívek, se stále více komplikuje. Vlastní proces s princem as-Sáním ještě nezačal, ale u pražského...

Výběr článků

Načítám