Hlavní obsah

Nožem zavraždil spící prarodiče. Pak se vyzpovídal prostitutce

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

K vraždě dvaasedmdesátileté babičky i o dva roky staršího dědečka se v pátek přiznal Tomáš Francl, který stanul před Krajským soudem v Olomouci. Čtyřiadvacetiletý muž měl oba zabít loni 17. června v bytě v Tovačově na Přerovsku. Pak strávil den s prostitutkou, které všechno řekl. U soudu prohlásil, že ho před činem rozrušila SMS od expřítelkyně. Měla mu napsat, že je s někým jiným.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaný Tomáš Francl před Krajským soudem v Olomouci

Článek

Oba seniory, s nimiž od loňského dubna bydlel, podle obžaloby usmrtil nožem s čepelí dlouhou 20 cm, který vzal z kuchyňské linky. Nejprve zhruba půl hodiny po půlnoci zaútočil na babičku, která spala v ložnici.

„Značnou intenzitou ji rdousil po dobu několika minut, až upadla do bezvědomí. Ve chvíli, kdy se z něj začala probírat, ji razantně bodl nožem do levé strany krku,“ uvedl žalobce. Pak podle něj obžalovaný bodl ženu i do druhé strany krku a třikrát do levé strany hrudníku. Seniorka zemřela na vykrvácení a mnohočetná poranění orgánů.

Poté měl Francl odejít do obývacího pokoje, kde napadl svého spícího dědu. Toho bodl nožem do levé strany krku a pak jím vedl řez. Senior následně zemřel na vykrvácení z velkých cév.

Ukradl padesát tisíc

Bezprostředně po vraždě prarodičů vypáčil nožem dveře šatní skříně v ložnici, odkud podle žalobce odcizil ze zde umístěné obálky a pokladniček částku nejméně 51 000 korun které použil pro svoji potřebu.

„Nedokážu odpovědět ani sám sobě, proč jsem napadl svého dědu a babičku,“ uvedl před soudem. Připustil, že byl naštvaný z úplně jiných důvodů. V práci, kde dělal jeřábníka, ho prý rozrušilo, že mu přidělili cizince, „který neuměl česky”. „A když jsem mu něco vysvětloval, tak to nepochopil,“ řekl Francl.

Pak jsem asi na chvíli usnul, následně mi něco bouchlo v palici, a tak jsem to provedl
obžalovaný Tomáš Francl

Večer podle svých slov psal na mobil své bývalé přítelkyni, ale ta mu neodpovídala, tak si šel lehnout a usnul.

„Kolem půlnoci mi od ní přišla zpráva, že je někde s někým. To mě rozčílilo. Vstal jsem z postele a šel do kuchyně pro nůž, lehl si zpátky a přemýšlel jsem, že se zabiju. Pak jsem asi na chvíli usnul, následně mi něco bouchlo v palici, a tak jsem to provedl,“ konstatoval Francl. Odmítl ale, že by pro nůž do kuchyně šel už s úmyslem udělat něco svým prarodičům.

„Jak jsem to udělal, dostal jsem strach, zpanikařil jsem, nevěřil jsem, že jsem ublížil vlastní rodině, nevěděl jsem co dělat. Místo abych zavolal záchranku, vytáhl jsem nějaké peníze ze skříně a utekl jako malý kluk,“ uvedl obžalovaný.

Zpověď prostitutce i expřítelkyni

Po činu si otevřel láhev slivovice, několikrát se z ní napil, pak odešel do jedné z heren ve městě, dal si tam panáka a taxíkem odjel do nočního klubu v Prostějově. „Chtěl jsem se tam svěřit s tím, co jsem udělal, některé ze společnic a to jsem taky udělal,“ řekl Francl před soudem.

S prostitutkou pak strávil celý den a noc, a to nejen v klubu, ale například i v olomouckém aquaparku. Užíval si s ní za peníze prarodičů. Následně odjel na ubytovnu.

„Tam mě zastihla textová zpráva bývalé přítelkyně. Psala mi, jak se mi vede. Zkontaktovali jsme se a já jí řekl, co jsem udělal. Věděl jsem, že to oznámí na policii. Ta mě také asi za hodinu kontaktovala,“ dodal obžalovaný.

Za usmrcení dvou lidí mladíkovi hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest, tím může být i doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám